Autorem wpisu jest: nawidelcu.pl

Pascha (Wielkanoc) to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Tą samą nazwą określana jest również tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka i jajek, uznawanych za symbol odradzającej się na wiosnę przyrody, a jednocześnie posiadających głębokie, symboliczne znaczenie związane z wiarą chrześcijańską.

Pascha przygotowywana może być na zimno, z twarogu ucieranego ze śmietaną, masłem, żółtkiem i cukrem, lub na gorąco – z warzonego mleka. Gotową Paschę dekoruje się bakaliami. Należy przechowywać ją w suchym i chłodnym pomieszczeniu.

Przepis:
Składniki

  • 600 g twarogu półtłustego
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • 50 g daktyli
  • 50 g fig
  • łyżka cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Twaróg przemielić i przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i śmietanką. Naczynie z żółtkami i śmietanką wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i ucierać, aż masa zgęstnieje. Następnie naczynie z masą wyjąć z wrzątku, dodać zmiękczone masło, twaróg i bakalie, wymieszać, a potem przełożyć do wysokiej formy, przycisnąć talerzykiem obciążonym ciężarkiem i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z formy paschę przybrać kandyzowanymi owocami.

 

foto. kobieta.interia.pl