Autorem wpisu jest: nawidelcu.pl
Pascha (Wielkanoc) to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Tą samą nazwą określana jest również tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka i jajek, uznawanych za symbol odradzającej się na wiosnę przyrody, a jednocześnie posiadających głębokie, symboliczne znaczenie związane z wiarą chrześcijańską.
Pascha przygotowywana może być na zimno, z twarogu ucieranego ze śmietaną, masłem, żółtkiem i cukrem, lub na gorąco – z warzonego mleka. Gotową Paschę dekoruje się bakaliami. Należy przechowywać ją w suchym i chłodnym pomieszczeniu.
Przepis:
Składniki
- 600 g twarogu półtłustego
- 3 żółtka
- 100 g masła
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 g cukru pudru
- 50 g rodzynek
- 50 g migdałów bez skórki
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- 50 g daktyli
- 50 g fig
- łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Twaróg przemielić i przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i śmietanką. Naczynie z żółtkami i śmietanką wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i ucierać, aż masa zgęstnieje. Następnie naczynie z masą wyjąć z wrzątku, dodać zmiękczone masło, twaróg i bakalie, wymieszać, a potem przełożyć do wysokiej formy, przycisnąć talerzykiem obciążonym ciężarkiem i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z formy paschę przybrać kandyzowanymi owocami.
foto. kobieta.interia.pl