Jak uniknąć świątecznego nadbagażu?
Niezwykle częstym skutkiem świąteczno-noworocznego okresu jest dla wielu z nas kilka nadprogramowych kilogramów. Odpowiedzialne za ich pojawienie są pyszne serniki, makówki, sałatka z majonezem często popijane lampkami wina czy mocniejszym alkoholem. Czy da się czerpać kulinarno- smakową przyjemność ze świąt i równocześnie nie przytyć? Da się. To znacznie łatwiejsze niż nam się wydaje.

Istnieje kilka prostych wskazówek, które pozwolą nam uniknąć obżarstwa i jego przykrych konsekwencji. Oto one:
• Zachowaj rytm przynajmniej 4 posiłków, nie jedz przez cały dzień
• Nie przejadaj się, kończ posiłek, gdy poczujesz lekką sytość
• Jedz wolno, delektuj sie każdym kęsem
• Nakładaj dania na mniejsze talerze, to da optyczne złudzenie, że porcja jest większa
• Nie gotuj, gdy jesteś głodny, unikniesz w ten sposób podjadania
• Nie korzystaj w kuchni z produktów przetworzonych ( ciasta piecz na maśle a nie na margarynie)
• Rybę przygotuj bez panierki
• Zamiast majonezu sięgnij po sos majonezowy zrobiony z jogurtu greckiego z niewielkim dodatkiem majonezu
• Pamiętaj by na świątecznym stole znalazła się duża ilość warzyw i pełnoziarniste pieczywo
• Pomiędzy posiłkami nie podjadaj ciasteczek i cukierków
• Nie stroń od aktywności fizycznej, każdego dnia świąt wybierz się, chociaż na krótki spacer
• Gdy będziesz mieć ochotę na coś słodkiego sięgnij po orzechy, suszone lub świeże owoce
• Jeśli uwielbiasz świąteczne wypieki załóż, że możesz zjeść jeden (mały!) Kawałek ciasta na dzień
• Nie kupuj słodkich napojów gazowanych, alkohol spożywaj z rozsądkiem

Kluczem pozwalającym uniknąć pojawienia się świątecznego nadbagażu jest umiar. Warto pamiętać, że zjedzone przez nas dwudzieste uszko z mięsem smakuje tak samo jak piąte. Święta to tylko dwa dni. Jeśli żywieniowej rozpusty nie przedłużymy do sylwestra nie będziemy musieli na pierwszym miejscu w noworocznych postanowieniach umieszczać redukcji wagi.
Smacznych i Wesołych Świąt!