Autorem wpisu jest: Anna Kierzek

Witamina B5 (kwas pantotenowy) określa się mianem witaminy zapewniającej dobrą kondycję i szczupłą sylwetkę. Kwas pantotenowy uczestniczy w produkcji hormonów stresu (kortyzol i jego pochodne), które działają pobudzająco, zwiększają zdolności do koncentracji oraz intensyfikują pracę serca. Dzięki nim, potrafimy stawić czoło codziennym stresom – czy to w sytuacji konfliktowej w pracy, czy w chwili niebezpieczeństwa, czy też podczas wysiłku fizycznego. We wszystkich tych sytuacjach witamina B5  pomaga zachować siłę i kondycję.

Nie wszyscy wiedzą, że kwas pantotenowy jest głównym składnikiem koenzymu A – fundamentem wszelkiej żywotności. Cząsteczka witaminy B5 jest powiązana z cząsteczką przechowującą energię ATP (kwas adenozynotrójfosforowy). Cząsteczka ATP jest niczym balon wypełniony energią, trzymany na sznurku – impuls z mózgu powodujący np. ruch ręki przerywa ów sznurek i uwalnia energię potrzebną do wykonania określonego ruchu – w tym procesie energetycznym niezbędny jest kwas pantotenowy.

Niestety, witaminy B5 brakuje w codziennym pożywieniu. Dzieje się tak, ponieważ witamina ta, nie chce iść w triumfalnym pochodzie przetworzonej żywności, zamkniętej w puszkach. Nie po drodze jej z białym pieczywem, z frytkami, pizzą, cukrem i słodzonymi napojami. W tej „szybkiej”, przygotowanej dla naszej wygody żywności, zawartość witaminy B5 jest zredukowana co najmniej o połowę, lub znajduje się w ilościach śladowych. Za mało jest także substancji współdziałających z kwasem pantotenowym, co powoduje chroniczne  niedobory, niebezpieczne w skutkach dla zdrowia.
 
Gdy zabraknie witaminy B5 – pierwsze sygnały:

  • Przedwczesne siwienie i wypadanie włosów
  • Pęknięcia skóry w kącikach ust i oczu
  • Bóle i sztywność stawów
  • Skurcze ramion i nóg
  • Uczucie odrętwienia
  • Trudności z nauką, rozdrażnienie
  • Kłopoty ze wzrokiem
  • Obstrukcja

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B5:

  • Dzieci, młodzież i dorośli – od 2 do 10 mg
  • Kobiety ciężarne, karmiące – do 15 mg
  • Ludzie żyjący w stresie i pracujący ciężko fizycznie, sportowcy – także powinni przyjmować zwiększone dawki tej witaminy

Szczególnie bogate w witaminę B5 ( w 100 g produktu):

  • Wątróbka – 7,7 mg
  • Otręby pszenne – 2,85 mg
  • Pstrąg – 1,82 mg
  • Pestki słonecznika – 1,40 mg
  • Śledź, makrela – 1,35 mg
  • Camembert, brie – 1,10 mg
  • Orzechy włoskie – 0,90 mg
  • Mąka pełnoziarnista – 0,78 mg
  • Żółtko ( jednego jaja) – 0,75 mg
  • Kraby – 0,63 mg
  • Dziczyzna – 0,57 mg
  • Mleko pełne – 0,31 mg

To, co ważne:
Gotowanie, smażenie, oczyszczanie ziaren zbóż – wszystko to zmniejsza zawartość tej witaminy w pożywieniu. Witamina B5 jest bardzo wrażliwa na działanie kwasów – w środowisku kwaśnym po prostu ginie (skrapianie octem potraw zawierających tą witaminę niszczy ją).
W pożywieniu kwas pantotenowy występuje w formie koenzymu, zaś jego nadmiar zostaje usunięty z organizmu wraz z moczem. Dlatego, nie warto aplikować pigułek „na zapas”, lepiej zadbać, aby dostawy były systematyczne,  wraz ze zdrowymi posiłkami. Organizm odwdzięczy się nam zdrową skórą, dobrą kondycją, odpowiednią wagą i wewnętrznym spokojem.

Opr. na podstawie: Klaus Oberbeil, "Witaminy", Wydawnictwo Świat Książki, Warszawa, 1997 r.