Organizujesz imprezę w swoim domu i chcesz zaskoczyć swoich gości rozmaitymi (może wcześniej niespotykanymi przez nich) potrawami? Tradycyjne przekąski takie jak jajka w majonezie, sałatki warzywne, czy śledzie w oleju uzupełnić o nowe imprezowe smakołyki, które dodadzą świeżości? Oto kilka nowości na imprezowym stole, które warto wypróbować!

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Składniki:

Czas przygotowania

45 minut

Liczba osób

6

Umyj bakłażana, przekrój wzdłuż i wydrąż środek z każdej połówki. Posyp solą wydrążonego bakłażana oraz wyciągnięty z niego miąższ. Zaczekaj kwadrans. Po 15 minutach opłucz sól i osusz bakłażana. W ten sposób wydobędziesz i pozbędziesz się z niego goryczy. Pokrój w drobną kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Rozgrzej oliwę na patelni i wysyp na nią warzywa. Podsmaż chwilę, po czym dodaj pokrojony miąższ bakłażana. Podsmażaj jeszcze przez około minutę. Do farszu na patelni dodaj sos pomidorowy i posiekaną bazylię. Smaż przez chwilę, by zredukować sos. Następnie przełóż nadzienie do wydrążonych połówek bakłażana.

Faszerowanego bakłażana ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez 25 minut, następnie wyciągnij, umieść na górze pokrojoną w plastry mozzarellę oraz połówki pomidorów koktajlowych. Wstaw ponownie do piekarnika, tym razem na 5 minut. Bakłażan faszerowany mozzarellą i pomidorami gotowy!

Sałatka z tortellini

Składniki:

Czas przygotowania

25 minut

Liczba osób

7

Makaron tortellini (200 g) gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. W miseczce przygotowujemy sos czosnkowy – mieszamy majonez (2-3 łyżki), jogurt grecki (1 łyżka), przeciśnięty przez praskę 1 większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze, szczyptę soli oraz pieprzu. Do miski dodajemy odcedzony makaron, kukurydzę konserwową (1 puszka), a także pokrojoną w kostkę szynkę (100 g), ogórka (1/2 szt.) oraz paprykę (1/2 szt.). Następnie dodajemy lekko posiekaną rukolę lub roszponkę (100 g) oraz sos czosnkowy i całość dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przechowujemy w lodówce. 

Proste, szybkie i smaczne danie gotowe. Smacznego!

Fajnym urozmaiceniem spotkania będą koktajle i napoje

Zaskocz swoich gości kreatywnymi koktajlami i napojami bezalkoholowymi. Przygotuj różne smaki, na przykład truskawkowy mojito, mango margaritę, czy arbuzowy cooler. Dodaj do tego ozdobne kubeczki i słomki, a Twoi goście będą zachwyceni. Na naszym blogu powstało już wiele wpisów przedstawiających przepisy na napoje bezalkoholowe oraz te dla dorosłych. Koniecznie sprawdźcie.

W kuchni warto eksperymentować, być kreatywnym i dostosowywać menu do gustów swoich gości. Życzymy udanych przyjęć pełnych pyszności i radości!