Masz już dość odgrzewanych kotletów (dosłownie)? Jesteś w dobrym miejscu! U nas znajdziesz wiosenne inspiracje, czyli przepisy, których koniecznie musisz spróbować, by nie zapaść na dolegliwość zwaną ,,monotonią w kuchni”. Poniżej zamieszczamy listę dań wartych uwagi!

1. Wiosenna sałatka z rzodkiewką i rukolą

W drugiej połowie kwietnia warto sięgnąć po rzodkiewkę oraz rukolę. Łącząc te dwa składniki, mamy prawdziwą pożywkę dla organizmu. Jak przygotować taką sałatkę? 

Najlepiej zaopatrz się w miks sałat (oprócz rukoli świetnie sprawdzi się cykoria radicchio, endywia frisee oraz escarola). Do sałaty dodaj umyte i poszatkowane rzodkiewki. Na patelni upraż nasiona słonecznika i/lub pinii, lub skorzystaj z gotowej mieszanki. Następnie 2 łyżki soku z cytryny wymieszaj z cukrem i solą, po czym dodaj 3 łyżki oliwy. Dodaj sos oraz nasiona do sałatki. Wymieszaj i gotowe!

 

2. Szakszuka inaczej

Jeśli szukasz pomysłu na bardzo pożywne śniadanie, które pozostawi uczucie sytości przez wiele godzin, to ta propozycja jest dla Ciebie. Znasz szakszukę? A znasz szakszukę z fasolą, awokado i kukurydzą? 

Czosnek oraz pomidory drobno pokrój (możesz również skorzystać z pomidorów z puszki). Podsmaż na tłuszczu najpierw czosnek, następnie dodaj pomidory, kukurydzę i fasolkę z zalewą. Opcjonalnie dodaj również ostrą papryczkę dla podkręcenia smaku. Dopraw i całość gotuj przez około 10 minut pod przykrywą. Następnie wbij jajka i gotuj pod przykrywą do 4 minut. Po odstawieniu z ognia dodaj pokrojone awokado. Gotowe!

 

3. Tarta z karczochami

Chcesz spróbować czegoś nowego? Spróbuj tej tarty z karczochami! Składnik ten usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, chroni wątrobę oraz oczyszcza żołądek. Wykazuje również właściwości antynowotworowe i zatrzymujące starzenie. W dodatku ma lekko orzechowy posmak. Jak tu się nie skusić? 

Około 300 g karczochów pokrój drobno i dopraw, a następnie zmiksuj. Dodaj całe opakowanie serka mascarpone (200 g). Tartę wyłóż ciastem francuskim, następnie nałóż farsz i górę znów pokryj warstwą ciasta francuskiego. Brzegi ciasta należy ze sobą zlepić, a ciasto podziurawić widelcem dla lepszej cyrkulacji. Całość można posmarować żółtkiem. Ustaw piekarnik na 200 stopni i piecz przez około 30 min. Szybko, smacznie, zdrowo!

Nie Twój klimat? Sprawdź nasz inny przepis na tartę z owocami i białą czekoladą.

 

Sporządzając listę przepisów na wiosnę, kierowaliśmy się przede wszystkim sezonowością warzyw i owoców, ale także popularnością oraz zawartością w mikro i makro składniki. Koniecznie daj znać, która pozycja szczególnie przypadła Ci do gustu. Czekamy na komentarze!