Jutro Dzień Kobiet, a jeśli planujesz z tej okazji spotkanie w domu i szukasz inspiracji, to trafiłaś/eś idealnie! Jeśli chodzi o menu, przemyśl wybór lekkich i pysznych przekąsek. Nie może również zabraknąć lekkich napoi, które podkreślą radosny nastrój.
Już spieszymy z przepisami, ale w pierwszej kolejności Wesołego i pełnego radości Dnia Kobiet!
Mini tosty z awokado i pomidorem
Prosta, a jednocześnie elegancka przekąska. Mini tosty z awokado i pomidorem to kombinacja awokado z soczystym pomidorem na chrupiącym kawałku chleba. Szybko, zdrowo i smacznie!
Ciabattę pokroić i lekko opiec w tosterze lub piekarniku do przyrumienienia, kromki natrzeć przepołowionym czosnkiem. Awokado umyć, obrać, pokroić na kawałeczki, doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z limonki oraz oliwą extra vergine (po około 1 łyżeczce). Rozgnieść nieco widelcem, niekoniecznie dokładnie. Awokado rozsmarować na grzankach. Położyć plasterki pomidora, pokrojoną cebulkę i porwaną bazylię. Doprawić solą, pieprzem, można też skropić oliwą. Opcjonalnie do kanapek można dodać świeżą mozzarellę w kulce.
Mini tarteletki ze szpinakiem i serem Feta
Połączenia soczystego szpinaku, kremowej fety i chrupiącego kruchego ciasta. To idealna przekąska na eleganckie przyjęcia czy specjalne okazje.
Masło połącz z mąką i szczyptą soli, dodaj jajko, zagnieć ciasto. Kulę owiń folią spożywczą i schłodź przez 30 minut. Cukinię pokrój na półplasterki. Posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i cukinię, smaż przez 2 minuty, wrzuć szpinak. Zamieszaj.
Kiedy listki zwiędną, zdejmij z palnika, przypraw gałką i pieprzem. Wystudź i wymieszaj z pokruszoną fetą. Ciasto podziel na części, rozwałkuj, wylep foremki do tartaletek, babeczek albo jedną większą formę. Przykryj papierem, obciąż fasolą i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W połowie pieczenia zdejmij obciążenie. Na podpieczony spód wyłóż farsz i zapiekaj jeszcze 8 – 10 minut.
Mini tiramisu w słoiczku
Mini tiramisu w słoiczku to nie tylko wykwintne, ale i praktyczne rozwiązanie na imprezę. Każda kobieta pokocha tę klasyczną włoską słodycz w miniaturze!
Tworzymy poncz kawowy – we wrzątku rozpuszczamy kawę i zostawiamy do ostygnięcia. Do zimnej kawy dodajemy likier amaretto i mieszamy.
Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do niej cukier puder, miksujemy minutę. Nie przestając miksować, dodajemy porcjami mascarpone i miksujemy do chwili połączenia składników – około 2-3 minuty.
Składamy deser – przycinamy biszkopty do wielkości dna słoików. Biszkopty namaczamy z obu stron w ponczu kawowym przez kilka sekund. Układamy warstwę na dnie. Na herbatniki układamy porcję kremu – około łyżki na słoik. Na krem układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów oraz wierzchnią warstwę kremu – możemy go wyłożyć łyżką lub wyszprycować rękawem cukierniczym.
Na wierzch deseru przesiewamy po odrobinie kakao. Deser wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby deser dobrze się przegryzł i przeszedł smakami. Przed podaniem możemy udekorować chrupiącym biszkoptem.
Prosecco z Malinami
Czas na coś do picia! Podnieś toast za wszystkie kobiety w swoim życiu prosecco z malinami. Delikatna musująca dawka luksusu, która idealnie komponuje się z owocowym akcentem malin.
Przygotowujemy około 200 ml prosecco. Do kieliszków wkładamy po łyżce malin w syropie i dopełniamy prosecco. Można wykorzystać kawałki malin do dekoracji lub jako przegryzkę