Raz, dwa, trzy do lodówki patrzysz Ty! A co w niej znajdziesz, to użyjesz do jednej z 3 propozycji, które znajdziesz w dalszej części artykułu.

Często zdarza Ci się taka sytuacja, że patrzysz do lodówki, a tam praktycznie pusto? Przygotowaliśmy dla Ciebie 3 ciekawe propozycje, obok których nie możesz przejść obojętnie.

PRZEPIS I: Eskalopki z kurczaka

Jeden z najszybszych sposobów na przygotowanie kurczaka. Przygotowanie dania zajmuje około 20 minut, razem ze smażeniem około 30 – 35 minut.

Składniki:

  • pierś z kurczaka (około 700-800g),
  • sól (1 łyżeczka),
  • słodka papryka (1 łyżeczka),
  • pieprz (0,5 łyżeczki),
  • olej (30 – 50 ml).

Przygotowanie:
Na początek pokrój pierś z kurczaka na mniejsze, lekko podłużne kawałeczki. Podczas krojenia usuń ewentualne żyłki i chrząstki. Rozbij tłuczkiem kurczaka, na bardzo cienkie kawałeczki. Rozbite kotleciki oprósz mieszanką przypraw. Następnie rozgrzej patelnię i wlej na nią olej. Po chwili wrzuć na patelnie eskalopki i smaż po jednej stronie około 1 minutę. Gotowe, możesz podać je z makaronem lub ziemniakami wedle uznania. Jest to świetny pomysł na szybki obiad.

PRZEPIS II: Makaron z sosem pomidorowym

Następną propozycją jest jeszcze szybszy przepis od poprzedniego. Tym razem stawiamy na makaron z sosem pomidorowym, którego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut.
Potrzebujesz do tego:

  • makaron świderki (500g)
  • oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • czosnek (2 ząbki)
  • czerwona cebula (1 sztuka)
  • krojone pomidory (2 puszki)
  • oregano lub bazylia
  • parmezan

Przygotowanie:
Na początek ugotuj makaron al dente, a międzyczasie skorzystaj z głębokiej patelni i wlej oliwę, razem ze zgniecionym przez praskę czosnkiem oraz drobno posiekaną cebulą. Po jakimś czasie wrzuć pomidory i dodaj sól. Duś do momentu, aż sos stanie się gęsty. Do całości dodaj pieprz i oregano lub bazylie. Na końcu makaron wymieszaj z sosem i posyp startym parmezanem. Gotowe!

PRZEPIS III: Ryż po meksykańsku

Ostatnia, ale także bardzo ciekawa propozycja to ryż po meksykańsku. Jest to prawdziwy kunszt dla każdego fana ryżu. Przygotowanie posiłku zajmuje około 30 minut.
Potrzebujesz do tego:

  • biały ryż (10 dag)
  • gorący bulion warzywny (2 szklanki)
  • passata pomidorowa (0,5 szklanki)
  • czerwona cebula (1 sztuka)
  • papryka czerwona (0,5 sztuka)
  • papryczka chili (0,5 sztuki)
  • ząbek czosnku (1 sztuka)
  • posiekany szczypiorek (2 łyżki)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • kolendra
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Na początku pokrój czerwoną paprykę, papryczkę chili i cebulę w drobną kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. Następnie rozgrzej patelnię i wlej na nią oliwę z oliwek. Na patelnię wrzuć cebulę razem z czosnkiem i szczypiorkiem. Smaż około 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj obydwie papryki i ponownie smaż 2-3 minuty. Do całości wrzuć surowy ryż i smaż około 2-3 minut. Wlej bulion i passatę. Dopraw solą, kolendrą i pieprzem. Wymieszaj całość i gotuj na niskim ogniu. Gotowe!

Mamy nadzieję, że spodobały Ci się nasze propozycje i w krytycznych momentach skorzystasz z któregoś z nich. Jeżeli nie zainteresowała Cię wystarczająco żadna propozycja, wejdź na naszą stronę https://www.nawidelcu.pl/kategoria/przepisy/ i sprawdź pozostałe przepisy. Obiad nie musi być nudny, wystarczy uwolnić swoją kreatywność! Powodzenia!

Zobacz także: Jakie ryby jeść nad Bałtykiem?