Kuchnia pochodząca z Tajlandii to potrawy o wyrazistych kolorach i smakach. Mieszkańcy tamtych rejonów opierają się na pięciu smakach, których można skosztować.

Twierdzą, że to wprowadza harmonię i spokój podczas gotowania, ale także do życia codziennego. Potrawy tajskie kształtowały się na przestrzeni dziejów i poprzez różne nurty zmieniały się i różniły się od tych, które jemy dzisiaj. Dla przykładu, na północy Tajlandii potrawy oraz produkty są łagodniejsze i delikatniejsze, a południe Tajlandii słynie z dużego wyboru owoców morza i bardziej wyrazistych smaków. Na wschodzie popularne jest spożywanie koników polnych, szarańczy, czy nawet żab i mrówek.

Produkty kuchni tajskiej

Wcześniej wspomnianą harmonię pomagają osiągać takie produkty jak:

  • ryż
  • ryż jaśminowy
  • kokos
  • limonka
  • papryka chili
  • imbir
  • czosnek
  • sos sojowy i sos rybny

Ryż każdej odmiany odgrywa ogromną rolę i może znajdować się w większości dań kuchni tajskiej. Kucharze smażą go, gotują albo podają w postaci kleiku. Poza swoimi różnymi zastosowaniami, ma też znaczenie religijne symbolizujące szczęście oraz zdrowie.

Kokos to kolejny ważny element potraw tamtego kraju, który występuje w postaci wody kokosowej czy mleka. Produktów tych można używać do zup, sosów; zarówno na słono jak i na słodko.

Przepisy kuchni tajskiej

Kurczak po tajsku

Składniki:

  • 500g filetu kurczaka,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
  • ½ papryczki chili,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • ½ cebuli,
  • 200ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego,
  • sok z ¼ limonki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 200g białego ryżu.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczonego fileta pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, połową pasty curry i posypać skrobią ziemniaczaną.
  2. Na rozgrzany wok lub głęboką patelnię wlać jedną łyżkę oleju. Wsypać wcześniej pokrojoną cebulę w piórka oraz posiekaną papryczkę chili i drugą połowę pasty curry.
  3. Cebulę odsunąć na brzeg woka i w wolne miejsce dodać kurczaka.
  4. Wlać mleko kokosowe i gotować przez ok 4 minuty w między czasie dodać sos rybny, sok z limonki.

Oprócz kurczaka po tajsku innymi popularnymi daniami są:

  • Pad thai, czyli smażony makaron z warzywami,
  • Foi Thong, czyli deser z jajek owinięty w cienkie pasma gotowane w syropie z cukru,
  • Larb, czyli pikantna sałatka zawierająca wszystkie pięć smaków.

Egzotyczne owoce morza najbardziej popularne są na północy kraju. Kalmary, małże, krewetki, ryby. Te produkty w połączeniu z prostymi i wyrazistymi smakami kuchni tajskiej sprawia, że te fascynujące dania tajskie z woka zaczynają zyskiwać popularność na całym świecie.

Tajskie przyprawy

Swój wyrazisty smak potrawy zawdzięczają korzystaniem z rozmaitych przypraw takich jak:

  • kardamon dodając korzennego smaku potrawom,
  • galangal, który posiada imbirowo-pieprzowy smak,
  • tamaryndowiec o słodko-kwaśnym smaku.

Jako ciekawostkę można przytoczyć fakt, że tajlandczycy w swojej kuchni praktycznie nie używają soli lecz sosów rybnych lub sojowych. Próbowaliście kiedyś kuchni tajskiej? Jeśli nie, to zachęcamy do skorzystania na pierwszy ogień z naszego przepisu na kurczaka po tajsku!