Kuchnia pochodząca z Tajlandii to potrawy o wyrazistych kolorach i smakach. Mieszkańcy tamtych rejonów opierają się na pięciu smakach, których można skosztować.
Twierdzą, że to wprowadza harmonię i spokój podczas gotowania, ale także do życia codziennego. Potrawy tajskie kształtowały się na przestrzeni dziejów i poprzez różne nurty zmieniały się i różniły się od tych, które jemy dzisiaj. Dla przykładu, na północy Tajlandii potrawy oraz produkty są łagodniejsze i delikatniejsze, a południe Tajlandii słynie z dużego wyboru owoców morza i bardziej wyrazistych smaków. Na wschodzie popularne jest spożywanie koników polnych, szarańczy, czy nawet żab i mrówek.
Produkty kuchni tajskiej
Wcześniej wspomnianą harmonię pomagają osiągać takie produkty jak:
- ryż
- ryż jaśminowy
- kokos
- limonka
- papryka chili
- imbir
- czosnek
- sos sojowy i sos rybny
Ryż każdej odmiany odgrywa ogromną rolę i może znajdować się w większości dań kuchni tajskiej. Kucharze smażą go, gotują albo podają w postaci kleiku. Poza swoimi różnymi zastosowaniami, ma też znaczenie religijne symbolizujące szczęście oraz zdrowie.
Kokos to kolejny ważny element potraw tamtego kraju, który występuje w postaci wody kokosowej czy mleka. Produktów tych można używać do zup, sosów; zarówno na słono jak i na słodko.
Przepisy kuchni tajskiej
Kurczak po tajsku
Składniki:
- 500g filetu kurczaka,
- sól, pieprz,
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
- ½ papryczki chili,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- ½ cebuli,
- 200ml mleka kokosowego,
- 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego,
- sok z ¼ limonki,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 200g białego ryżu.
Przygotowanie:
- Oczyszczonego fileta pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, połową pasty curry i posypać skrobią ziemniaczaną.
- Na rozgrzany wok lub głęboką patelnię wlać jedną łyżkę oleju. Wsypać wcześniej pokrojoną cebulę w piórka oraz posiekaną papryczkę chili i drugą połowę pasty curry.
- Cebulę odsunąć na brzeg woka i w wolne miejsce dodać kurczaka.
- Wlać mleko kokosowe i gotować przez ok 4 minuty w między czasie dodać sos rybny, sok z limonki.
Oprócz kurczaka po tajsku innymi popularnymi daniami są:
- Pad thai, czyli smażony makaron z warzywami,
- Foi Thong, czyli deser z jajek owinięty w cienkie pasma gotowane w syropie z cukru,
- Larb, czyli pikantna sałatka zawierająca wszystkie pięć smaków.
Egzotyczne owoce morza najbardziej popularne są na północy kraju. Kalmary, małże, krewetki, ryby. Te produkty w połączeniu z prostymi i wyrazistymi smakami kuchni tajskiej sprawia, że te fascynujące dania tajskie z woka zaczynają zyskiwać popularność na całym świecie.
Tajskie przyprawy
Swój wyrazisty smak potrawy zawdzięczają korzystaniem z rozmaitych przypraw takich jak:
- kardamon dodając korzennego smaku potrawom,
- galangal, który posiada imbirowo-pieprzowy smak,
- tamaryndowiec o słodko-kwaśnym smaku.
Jako ciekawostkę można przytoczyć fakt, że tajlandczycy w swojej kuchni praktycznie nie używają soli lecz sosów rybnych lub sojowych. Próbowaliście kiedyś kuchni tajskiej? Jeśli nie, to zachęcamy do skorzystania na pierwszy ogień z naszego przepisu na kurczaka po tajsku!