W ostatnich latach coraz modniejsze zrobiły się wycieczki na daleki wschód. Turystów pociąga egzotyczna kultura, tropikalna przyroda i aromatyczna kuchnia. Najczęstszy cel podróży to przede wszystkim Tajlandia, Wietnam, Kambodża, czy Filipiny. Kto raz udał się do Azji, ten na pewno tam wróci. Chociażby po to, aby kolejny raz zjeść wspaniałe jedzenie, dostępne na każdym kroku.

W Warszawie można znaleźć kilka miejsc, które serwują naprawdę wyjątkowe tajskie potrawy. Warto przejść się do nich, aby skosztować pad thaia, satajów z kurczaka i różnych odmian curry. Jest też lepszy pomysł! Udział w warsztatach kulinarnych i samodzielna nauka tajskiego gotowania! Osoby, które były w Tajlandii i próbowały oryginalnych potraw będą przecierać oczy ze zdumienia! Tak, odtworzenie egzotycznych smaków jest możliwe we własnej kuchni. Trzeba nauczyć się wybierać jakościowe składniki i poznać proste, ale sprawdzone receptury. Najlepiej dokonać tego pod okiem doświadczonego szefa kuchni, który pokaże jak gotować i opowie więcej o samym kraju.

Fascynujące dania Tajskie z woka

Tajlandia to fascynujący kraj, który wciąż jest królestwem. Pierwsze wzmianki dotyczące obecności człowieka na tych terenach pochodzą sprzed 30 tysięcy lat! Historia Księstwa Syjamu ściśle wiąże się z religią buddyzmu, czasami kolonialnymi aż do współczesnej wersji monarchii konstytucyjnej. Dzisiejsze społeczeństwo tajskie jest otwarte na turystykę i bardzo gościnne. Warto poznać zwyczaje Tajów przed planowaną wycieczką. Przykładowo zamiast podania ręki na powitanie, Tajowie wykonują charakterystyczny ukłon wyrażający szacunek. Tajowie są mocno przeczuleni na punkcie swoich miejsc kultu. Posążków Buddy nie można dotykać, tym bardziej niszczyć! Należy zachować też powagę i nie robić głupich min. Turyści uwielbiają Tajlandię za jej otwartość i różnorodność. Najbardziej popularnymi aktywnościami jest snorkeling, kontakt ze zwierzętami w sanktuariach, zakupy na targach, tajski masaż, udział w imprezach i zwiedzanie nieskończonej ilości zabytków. Co odważniejsi decydują się na trekking w dżungli, a szukający wrażeń zapisują się na treningi muai thai. Tym, co jednak przebija, wszystko jest tajski street food, czyli niezapomniana atrakcja kulinarna. Ulice Bangkoku i innych miast oferują niezliczone punkty i punkciki oferujące różnorodne, świeże i przepyszne dania.

Najbardziej zachwycające danie to zielone curry z kurczakiem, ostre, aromatyczne i mocno kokosowe. Do każdego dania dodawany jest ryż, o idealnej kleistości. Curry zawiera także typowe dla tajskiej kuchni warzywa, na przykład zieloną fasolkę i charakterystycznego okrągłego bakłażana. Innym bardzo popularnym daniem jest pad thai, czyli makaron ryżowy, z kwaśnym sosem na bazie tamaryndowca, świeżymi kiełkami fasoli mung, kurczakiem lub krewetkami. Udekorowane prażonymi orzeszkami to słodko- kwaśno- ostra propozycja, którą zna każdy miłośnik wschodniej kuchni. Polecaną potrawą jest zupka Tom Yum, kokosowa, ostra, kwaśna i nieco słodka. Świeże zioła takie jak kolendra podbijają smak i sprawiają, że ludzie chętnie wracają do tego smaku. Inną dość charakterystyczną potrawą jest sałatka z zielonej papai. Bardzo pikantna, ale przez to uzależniająca!

Najlepsze w kuchni tajskiej jest to, że przy odrobinie wyobraźni można odtworzyć ją bez problemu w domu. Na naszych warsztatach kulinarnych uczymy, w jaki sposób doprawiać jedzenie sosem rybnym i limonką, aby uzyskały prawdziwy, egzotyczny smak. Do naszej szkoły kulinarnej dostarczamy świeże potrawy, dbamy, aby większość z półproduktów pochodziła z samej Tajlandii. Na naszych warsztatach samodzielnie, ale według oryginalnych receptur, przygotowujecie dania, które spokojnie można odtworzyć potem w domu. Po każdej uczcie otrzymujecie przepisy, na miejscu istnieje także możliwość zakupu poszczególnych składników. O atmosferę dba profesjonalny zespół, na czele z kucharzem pasjonatem.