Idealny gulasz? To ten rozpływający się w ustach z idealnie kruchym i miękkim mięsem. Najlepiej z dodatkami warzyw i kaszy gryczanej.
Jesteś ciekawy jak uzyskać aromatyczny gulasz, który bogaty jest w smak? Zobacz nasz sprawdzony przepis!
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 500 ml bulionu
- 1-2 marchewki
- 200 g pieczarek
- pół czerwonej papryki
- ½ szklanki przecieru pomidorowego
- przyprawy: 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 szczypty soli, 2 szczypty pieprzu, 1 łyżeczka wędzonej papryki i 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczka ostrej papryki.
Przygotowanie:
- Mięso umyj. Pokrój w kostkę. Cebule obierz i pokrój w małą kosteczkę. Czosnek obierz.
- W garnku na maśle zeszklij cebulę, dodaj cały czosnek i smaż. Dorzuć mięso i zwiększ ogień. Dopraw mięso solą i pieprzem. Obsmaż mięso, mieszając co jakiś czas.
- Kiedy mięso będzie obsmażone, dodaj przyprawy: paprykę, liść laurowy i ziele angielskie.
- Dodaj bulion i doprowadź do zagotowania. Po tym czasie przykryj pokrywką, ustaw mniejszy ogień i gotuj przez 1 ½ godziny.
- Jeśli bulion odparuje, a mięso dalej będzie twarde, dodaj pół szklanki wody i dalej duś mięso.
- Po tym czasie dodaj obraną i pokrojoną marchewkę, pieczarki, przecier oraz łyżkę masła. Wymieszaj i zagotuj — jeśli nie będzie słone, dopraw. Przykryj garnek i gotuj przez kolejną godzinę do miękkości.
- W celu zagęszczenia sosu wymieszaj jedną łyżkę mąki z małą ilością wody. Dodaj do gulaszu, cały czas mieszając.
- Podaj z kaszą lub ziemniakami. Do gulaszu oczywiście świetnie pasuje ogórek kiszony.
Jeśli zastanawiasz się jakie mięso sprawdzi się najlepiej do gulaszu, odsyłamy Cię do naszego wpisu: Jakie mięso na gulasz?