Idealny gulasz? To ten rozpływający się w ustach z idealnie kruchym i miękkim mięsem. Najlepiej z dodatkami warzyw i kaszy gryczanej.

Jesteś ciekawy jak uzyskać aromatyczny gulasz, który bogaty jest w smak? Zobacz nasz sprawdzony przepis!

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 500 ml bulionu
  • 1-2 marchewki
  • 200 g pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 szczypty soli, 2 szczypty pieprzu, 1 łyżeczka wędzonej papryki i 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczka ostrej papryki.

Przygotowanie:

  • Mięso umyj. Pokrój w kostkę. Cebule obierz i pokrój w małą kosteczkę. Czosnek obierz.
  • W garnku na maśle zeszklij cebulę, dodaj cały czosnek i smaż. Dorzuć mięso i zwiększ ogień. Dopraw mięso solą i pieprzem. Obsmaż mięso, mieszając co jakiś czas.
  • Kiedy mięso będzie obsmażone, dodaj przyprawy: paprykę, liść laurowy i ziele angielskie.
  • Dodaj bulion i doprowadź do zagotowania. Po tym czasie przykryj pokrywką, ustaw mniejszy ogień i gotuj przez 1 ½ godziny.
  • Jeśli bulion odparuje, a mięso dalej będzie twarde, dodaj pół szklanki wody i dalej duś mięso.
  • Po tym czasie dodaj obraną i pokrojoną marchewkę, pieczarki, przecier oraz łyżkę masła. Wymieszaj i zagotuj — jeśli nie będzie słone, dopraw. Przykryj garnek i gotuj przez kolejną godzinę do miękkości.
  • W celu zagęszczenia sosu wymieszaj jedną łyżkę mąki z małą ilością wody. Dodaj do gulaszu, cały czas mieszając.
  • Podaj z kaszą lub ziemniakami. Do gulaszu oczywiście świetnie pasuje ogórek kiszony.

Jeśli zastanawiasz się jakie mięso sprawdzi się najlepiej do gulaszu, odsyłamy Cię do naszego wpisu: Jakie mięso na gulasz?