Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok
Latem ryby smakują wyjątkowo. Korzystając z ładnej pogody warto zatem wyciągnąć z piwnicy grilla i usmażyć na nim kilka smakołyków. Ja polecam marynowanego pstrąga w sosie jogurtowo-ziołowym:
Składniki:
- 2 pstrągi
- świeża bazylia, koperek, szczypiorek
- oliwa z oliwek
- cytryna
- młode ziemniaki
- jogurt naturalny
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Ryby wypatroszyć i dokładnie umyć. Zamarynować ryby a następnie przykryć naczynie folią i odstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny. Jeśli mamy ochotę natychmiast na pstrąga należy folię aluminiową posmarować olejem. W obu przypadkach do wnętrza pstrąga wkładamy łyżkę masła i gałązkę świeżej bazylii i całość posypujemy solą. Średniej wielkości pstrągi grillujemy po ok. 4 minuty z każdej strony. Większe ok. 5 minut. Po upieczeniu przybieramy rybę kawałkami cytryny, bazylii lub koperku.
Marynata:
Oliwa z oliwek , wycisnąć 1/4 cytryny, dodać suszoną bazylię i szczyptę pieprzu. Marynaty nie należy solić ponieważ ryba robi się sucha.
Danie idealnie będzie się komponowało z sosem jogurtowo – ziołowym. Jogurt naturalny mieszamy z drobno pokrojonym koperkiem i szczypiorkiem doprawiamy solą i pieprzem.
Doskonałym dodatkiem do pstrąga będą młode ziemniaki w kapturkach. Ziemniaki dokładnie umyć, owinąć w folię aluminiową i położyć obok głównego żaru na około 40 minut.. Młode ziemniaki można jeść w mundurkach. Do picia proponuję piwo lub białe wino.