Mleko kozie jest uważane za znacznie korzystniejsze dla zdrowia człowieka niż mleko krowie. Różnice są w smaku, zapachu i w wartościach odżywczych.

Mleko kozie - charakterystyczny smak i zapach

Smak koziego mleka nie dla wszystkich jest akceptowalny. Duża niechęć, czy zdystansowanie do przetworów z mleka koziego, wynika z zawartych w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te kwasy tłuszczowe łatwo jełczeją, a jest ich ponad dwukrotnie więcej niż w mleku krowim. Jednak jeśli surowce są wysokiej jakości – zarówno kozie mleko jak i jego przetwory to bardzo smaczne produkty!

Tajemnica dobrego smaku koziego mleka

Smak koziego mleka i jego przetworów może być bardzo przyjemny, pod warunkiem, że pochodzi ono z kontrolowanych, ekologicznych hodowli. Gdy przetwarza się mleko kóz bez zbędnych dodatków, aromatów, barwników czy polepszaczy, w końcowym produkcie zachowuje się naturalny, niepowtarzalny smak koziego mleka.

Mleko kozie, a mleko krowie - porównanie

Przy przetwarzaniu obu rodzajów mleka procesy produkcyjne są podobne. Różnice w produktach wynikają z pierwotnych różnic między kozim mlekiem, a mlekiem krowim. Produkty powstałe z koziego mleka są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, ponieważ ich granulki tłuszczu są mniejsze niż granulki mleka krowiego. W produktach z mleka koziego zawartość wapnia jest znacznie wyższa niż w przypadku mleka krowiego. Kozie mleko ma niższą zdolność wywoływania alergii pokarmowych.

Dieta niemowląt

Przewaga karmienia piersią nad żywieniem sztucznym jest bezsporna. Umiejętne rozszerzanie diety dziecka w pierwszym roku życia jest ważne nie tylko z powodów żywieniowych, ale także rozwojowych. Od około szóstego miesiąca życia wyłączne karmienie naturalne lub mlekiem początkowym przestaje zapewniać właściwą podaż energii, białka, żelaza, cynku i niektórych witamin, dlatego konieczne jest wprowadzanie produktów uzupełniających. Żywność uzupełniająca to wszystkie pokarmy stałe lub płynne (np. modyfikowane mleko kozie dla niemowląt) inne niż pokarm naturalny czy produkty zastępujące pokarm matki.

Kozie mleko – znaczenie w diecie niemowląt

Do niedawna mleko kozie należało do produktów nie zalecanych w diecie niemowląt. Powodem jest zbyt niska zawartość w mleku kozim kwasu foliowego, a także witamin, w szczególności witaminy B12. Komisja Europejska dopuściła jednak modyfikowane mleko kozie dla niemowląt jako bazę preparatów do początkowego i dalszego żywienia niemowląt. Kozie mleko stymuluje powstawanie u dziecka flory bakteryjnej jelit zbliżonej do tej, która wytwarzana jest u dzieci karmionych piersią.

Ekologiczne mleko kozie w diecie dzieci

Produkty spożywcze przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci muszą charakteryzować się wysokim stopniem bezpieczeństwa pod względem jakości zdrowotnej. Muszą zapewnić wysoką czystość mikrobiologiczną i ograniczoną do poziomów bezpiecznych zawartość substancji niekorzystnych dla zdrowia. Te niekorzystne substancje to pozostałości pestycydów, metali szkodliwych, azotanów i azotynów. Ekologiczna hodowla kóz zapewnia, że oprócz określonych warunków bytowych dla zwierząt, dostają one tylko pożywienie ekologiczne, mają dostęp do łąk w gospodarstwie ekologicznym. Jakość tego co zjadają zwierzęta przekłada się na jakość ich mleka.

Koktajle na bazie koziego mleka

Kozie mleko jest doskonałą baza do mlecznych, odżywczych koktajli. Mleko kozie dobrze komponuje się zblendowane z jabłkiem, ogórkiem czy zielonymi sałatami. Gdy potrzebujemy szybkiej pełnowartościowej dostawy energii, można przyrządzić koktajl z mleka krowiego, banana i orzechów. Warto eksperymentować z różnymi owocami sezonowymi i znaleźć własny smak koktajlu na bazie koziego mleka.