Choć polską kuchnię większość z nas kojarzy z bigosem, roladą i kluskami czy tradycyjnym schabowym z zasmażaną kapustą, ma ona zdecydowanie szerszy i ciekawszy repertuar. Istnieje całe mnóstwo wspaniałych polskich potraw, które są nieco zapomniane lub po które sięgamy jedynie od święta. Tymczasem warto eksperymentować, wracać do dawnych przepisów i na nowo odkrywać dania, które niegdyś królowały na polskich stołach. Jednym z produktów szczególnie wartych uwagi jest kiełbasa, ale nie byle jaka, a jej specjalna odmiana – kiełbasa biała! Czym się charakteryzuje? Jak ją przyrządzić, aby jej niepowtarzalny smak wprawił w zachwyt wszystkich Twoich domowników i gości? Sprawdź już teraz!
Biała kiełbasa – kompendium wiedzy
Biała kiełbasa występuje w postaci surowej lub parzonej. Posiada ona charakterystyczny jasny kolor, który odróżnia ją od reszty kiełbas, tradycyjnie robiona jest z mięsa wieprzowego w naturalnym, cienkim jelicie. Była ona popularna już w XVII wieku, szczególnie ceniona na obszarze Wielkopolski. Obecnie zarejestrowana jest w czterech województwach jako produkt tradycyjny. W województwie wielkopolskim występuje kiełbasa biała parzona wielkopolska, w całości z mięsa wieprzowego. Z kolei np. w województwie pomorskim jako produkt tradycyjny zarejestrowana jest kiełbasa biała surowa, wieprzowo-wołowa.
Biała kiełbasa jest wyjątkowo popularna m.in. w okresie świąt wielkanocnych, kiedy to króluje na polskich stołach w duecie z żurkiem. Można ją jednak nie tylko gotować, ale także smażyć, piec, a nawet grillować. W kuchni staropolskiej można odnaleźć przepis na „kiełbasę po polsku”, która regionalnie znana jest pod nazwą wereszczaka. Co to takiego?
Staropolskie danie w nowym wydaniu
Wspomniana wereszczaka to staropolskie danie z białej kiełbasy gotowanej w piwie, a następnie duszonej w gęstym sosie cebulowym. Masz ochotę na nieco zmodyfikowaną potrawę o bardzo wyrazistym smaku? Koniecznie więc wypróbuj przepis na korzenną białą kiełbasę w piwie – przypadnie ona do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom (szybki i prosty przepis znajdziesz TUTAJ).
Czego potrzebujesz? Po pierwsze surowej białej kiełbasy, bo to ona będzie grała pierwsze skrzypce w Twoim być może popisowym daniu, które skradnie serca wszystkich miłośników wyrazistych mięsnych potraw. Jako że diabeł tkwi w szczegółach, nie może zabraknąć kilku ważnych dodatków, takich jak szczypta gałki muszkatołowej, liście laurowe, angielskie ziele, oliwa, ciemne piwo, aromatyczne czerwone cebule, pieprz do smaku i obowiązkowo goździki.
Przyprawy korzenne, jak obecne w przepisie gałka muszkatołowa i goździki, zanim zaczęły być doceniane jako doskonałe dodatki w kuchni, wykorzystywane były na szeroką skalę w medycynie ludowej. I tak na przykład goździki poprawiają m.in. perystaltykę przewodu pokarmowego i wykazują właściwości antyseptyczne, przez co często stosowane były jako środek na ból zębów. Z kolei gałka muszkatołowa znana jest jako lek m.in. na zapalenie oskrzeli i reumatyzm.
Przygotowanie białej kiełbasy z tymi wartościowymi składnikami jest bardzo proste. Wystarczy, że zwiniesz ją w ślimaczki, przełożysz do naczynia żaroodpornego i dodasz pozostałe produkty w odpowiedniej ilości, a następnie będziesz zapiekać w piekarniku. Gotowe danie możesz podać zarówno z chlebem, jak i np. z pieczonymi ziemniakami, w zależności od upodobań Twoich gości i domowników.
Ann
Ja ją dodaje do zurku ☺
Redakcja nawidelcu.pl
No i prawidłowo! 😉
Marcin
Uwielbiam białą kiełbasę, moja mama właśnie taką przygotowywuje na Święta Wielkanocne <3
Redakcja nawidelcu.pl
I jak po Świętach? Smakowało jak zwykle? 🙂
adam
Ja białą kiełbasę uwielbiam niekoniecznie od święta, ale w weekend na śniadanie też jest smaczna 🙂