Autorem wpisu jest: Temar

Zaczynamy rozsmakowywać się w serach. Przebieramy w bogatej ofercie, grymasimy, gdy czegoś nie możemy znaleźć na sklepowych półkach. Nikomu już nie wystarcza plasterek żółtego sera na kanapce, teraz delektujemy się bogactwem serowych smaków i aromatów – a to usmażymy w panierce camemberta, a to rozpuścimy ementalera do fondue, a to przygotujemy deskę pleśniowych serów do wina. Coraz częściej także zwracamy uwagę na sery świeże, które kuszą nas swoją różnorodnością. To kilka z nich:

Buchette i Rondin – francuskie sery swieże produkowane z mleka koziego, występują w dwóch smakach: naturalnym i z popiołem.

Castello – duńskie serki śmietankowe, które można spotkać w dwóch wariantach: z ananasem i ze szczypiorkiem. Castello ananasowy charakteryzuje się delikatnym smakiem ananasa i migdałów, można podawać go jako zakąskę, jest doskonałym dodatkiem do ciast. Castello szczypiorkowy doskonale nadaje się do dresingów, ciepłych potraw i na kanapki.

Feta – oryginalna grecka feta zawdzięcza swój intensywny smak mieszance mleka koziego (30%) i owczego (70%). To rodzaj świeżego sera podpuszczkowego (solankowego). Nieodzowny składnik każdej sałatki greckiej.

La Cabridoux  – francuski ser do smarowania z mleka koziego. Doskonały do kanapek.

Mascarpone  – włoski biały serek, który jest podstawowym składnikiem słynnego deseru Tiramisu. Ma duże zastosowanie w kuchni, szczególnie jako dodatek do ciast, deserów i potraw z warzyw.

Mozzarella – ser twarogowy pochodzenia włoskiego. Produkowany obecnie z mleka krowiego, a oryginlanie z mleka bawolic. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, głównie ze względu na swoje właściwości wiążące. Idealna do pizzy, a także do tradycyjnej włoskiej sałatki z pomidorów i bazylii. Ma łagodny, śmietankowy smak, wyraźny mleczny aromat i biały kolor. 

Ricotta – włoski ser świeży na bazie serwatki. Kruchy, miękki i niesolony, zawiera niewielką ilość tłuszczu. Jest tak gęsty, że można kroić go nożem. Jada się go m.in. w naturalnej postaci, z dodatkiem sosu vinegrette, ale również świetnie nadaje się także jako farsz do pierożków (ravioli). Można go także dodawać do klusek gnocchi.

Storna przygotowana przy współudziale firmy TEMAR – dystrybutora serów