Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka
Miłośnicy piwa odpowiedzą na tak postawione pytanie – piwo smakuje wybornie. Nazywane często napojem bogów, skrywa w sobie wiele smaków i zapachów, mieni się też dziesiątkami odcieni – od barwy słomkowozłotej, bo niemal czarną. Dobrze smakuje o każdej porze roku. Warto więc przyjrzeć mu się uważniej i docenić wysiłki jego twórców.
Wygląd
Najliczniejsza jest grupa piw bursztynowych – można odnaleźć tu trunki o kolorze jasnobrunatnym, różowawym, płowym, rudobrązowe i w kolorze ochry. Iość odcieni jest tak wielka, że trudno wymienić wszystkie, nie wszystkie też da się jednoznacznie określić. Duga grupa piw to piwa ciemne. Niektóre z nich są niemal czarne (jak np. brytyjskie i irlandzkie „stouts”). W tej grupie można odnaleźć piwa o odcieniu hebanu, brunatne, rude, miedziane i czerwone.
Istnieje także grupa piw białych obejmująca piwa niefiltrowane, produkowane z pszenicy. Piwa te są zawsze lekko mętne.
Zapach
Rozróżnia się trzy główne grupy zapachowe – związane ze słodem, chmielem i owocami. Wytrawni piwiarze potrafią jednak odkryć dodatkowo wiele innych zapachów – np. kawy, pieczonego chleba, herbaty, kwiatów, przypraw, a nawet pieczeni.
Smak
Wyróżniamy cztery podstawowe smaki piwa: słodki, kwaśny, słony i gorzki. Najbardziej charakterystyczna jest oczywiście goryczka, która może być bardzo intensywna lub ledwie wyczuwalna. Goryczka najlepiej gasi pragnienie, chociaż bywa najmniej atrakcyjna dla naszego podniebienia. Słód dodaje piwu treści, zaokrągla i łagodzi jego smak.
Opr. na podst. książki „Piwa świata” Gilberta Delosa, przekład: Anna Ochnio-Brudzyńska i Andrzej Brudzyński, Wydawnictwo Książkowe Twój Styl, sp. z o.o., Warszawa 2002