Autorem wpisu jest: Barmanservice

Flair to błyskotliwa, swobodna i efektowna forma obsługi, zaskakująca finezją i płynnością. To techniczna perfekcja pracy z shakerem, szkłem i butelkami. To widowisko podkreślające indywidualny charakter zamówienia, temperament barmana oraz specyfikę miejsca. Free style bez ograniczeń dotyczących uchwytów i postawy za barem. Sztuka flair to swobodny balans ciałem, setki trików zręcznościowych i sytuacyjnych.
Dla wielu barmanów jest wielką pasją i stylem życia. Daje ogromną satysfakcję, ale wymaga wielu wyrzeczeń i naprawdę ciężkiego treningu.

Za prekursora ruchu "flair" powszechnie uznaje się Jerry Thomas’a, który ponad 150 lat temu po raz pierwszy wykonał w brawurowy sposób drink o nazwie "Blue Blazer". Zastosowany trik polegał na swobodnym przelewaniu między dwoma kubkami płonącego "Blue Blazer’a" tak,aby powstały efekt przypominał palącą się kaskadę wodospadu. Mimo upływu wielu lat trik "Profesora", bo taki przydomek otrzymał Thomas, do dzisiaj wzbudza zachwyt środowiska barmańskiego i jest inspiracją twórczą wielu pokoleń "Free stylowców".

W chwili obecnej najbardziej popularnym na świecie jest styl "Working flair", polegający na łączeniu widowiskowych elementów obsługi z prostymi trikami i wysokim tempem pracy. Jego nadrzędny cele to zrealizowanie zamówienia.

Inną formą jest "Exhibition flair" wymagający często specjalnego dobrania sprzętu i szkła, przygotowania stanowiska i odpowiedniej oprawy muzycznej. Forma ta zwykle zakłada pełny pokaz umiejętności zręcznościowych, efektownej pracy z shakerem i co najmniej 3 butelkami, gdzie nie pozostają bez znaczenia elementy choreografii oraz gry aktorskiej. Nadrzędnym celem jest doskonała zabawa gości i pokaz.

Dla barmanów lubiących rywalizację sportową wyzwaniem jest "Competition flair", zawody barmańskie, gdzie można się pościgać i popisać przed szanownym jury. Nadrzędnym celem w tym przypadku jest oczywiście zdobycie uznania jury.

Sztuka "flair" to pasja, idea związana z nieodpartą chęcią przełamywania schematów w pracy, pragnieniem nadania im indywidualnej formy i znaczenia, to sztuka uwodzenia dla najlepszych.

Dział tworzony przy współpracy z Barmanservice