Nie da się ukryć, że whisky to bardzo szlachetny trunek. Właśnie dlatego warto spożywać go w odpowiedni sposób. Znaczenie ma przy tym nie tylko to, co do niego dodamy, ale również w czym go podamy.

Tymczasem wariantów jest naprawdę wiele. Jak prawidłowo pić ten alkohol? Na to pytanie odpowiadamy w naszym artykule.

W czym podawać whisky?

Zanim o tym, co warto dodać do whisky, należy odpowiedzieć na pytanie – w czym należy ją podawać. Odpowiednie naczynie to bowiem nie tylko fanaberia. Ma ono znaczący wpływ na smak oraz zapach podawanego trunku. Najczęściej whisky serwowana jest w klasycznej, prostej szklance. Warto postawić przede wszystkim na model wykonany z grubego szkła, ponieważ dobrze leży w ręce. Fachowcy nazywają takie szkło określeniem „old fashioned”. Czasem whisky podawana jest również w odpowiednio wyprofilowanych kieliszkach. Można je spotkać w szczególności na różnorodnych, profesjonalnych degustacjach. Najlepszą wersją jest ta lekko zwężona u góry, która najdłużej zachowa aromat unoszący się znad trunku. Przy degustacji duże znaczenie ma też wlewana do kieliszka ilość whisky. Wskazuje się, że optimum to 25 mililitrów.

Z czym podawać whisky?

Dużym dylematem fanów whisky jest również to, z czym należy ją podawać. Jedni bowiem preferują ten trunek tylko w wersji saute. Inni natomiast dorzucają kilka kostek lodu. Whisky może też być komponowana z colą, tonikiem, a nawet… z mlekiem. Barmani znają wiele różnorodnych wersji drinków bazujących na tym alkoholu. Prawdą natomiast jest, że nie ma idealnego sposobu na picie whisky. Każdy powinien sam zdecydować, która opcja najlepiej mu odpowiada. Nie ma sensu katować się czystą whisky, gdy przeszkadza nam jej charakterystyczny posmak. Tak samo jest przecież z innymi rodzajami alkoholu, w tym chociażby wódką lub okowitą. Jedni piją je w kieliszkach na zasadzie szotów. Inni dodają do nich bardziej i mniej słodkie napoje.

Jakie drinki z whisky?

Podawanie whisky w formie drinków to dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za naturalnym, mocnym i intensywnym smakiem tego alkoholu oraz szukają bardziej przystępnego rozwiązania. Nie mamy tu jednak na myśli drinka whisky-cola, a nieco bardziej wyrafinowane smaki. Ciekawą propozycją jest chociażby drink bazujący na whisky sinle malt, schłodzonym naparze z zielonej herbaty, cząstce pomarańczy i lodzie. Oferuje odświeżający, a jednocześnie nieco słodkawy aromat, a także delikatną nutę gruszki w smaku. Inną opcją jest połączenie whisky z sokiem jabłkowym, spritem i lodem. Przypadnie do gustu osobom lubiącym zestawienie owocowych smaków z lekkim, gazowanym napojem. Nie można też oczywiście zapominać o klasycznym mohito z whisky albo drinku whisky sour. Oba są idealne na gorące, letnie dni.