Wyjeżdżając na wakacje kamperem, to właściwie tak, jakbyśmy zabierali ze sobą dom. Mamy swoje miejsce do spania, swoja pościel, ale także kuchnię, w której właściwie w każdej chwili będziemy mogli przyrządzić odpowiedni posiłek. I wbrew pozorom, gotowanie w kamperze to nie taka trudna sprawa. Wystarczy wiedzieć, co gotować.

Dania w słoikach

Popularnym rozwiązaniem i często bardzo wygodnym jest przygotowanie potraw jeszcze przed wyjazdem oraz zamknięcie ich i zapasteryzowanie w słoikach. Wówczas, podczas urlopu, gdy nabierzemy ochoty na domowy obiad wystarczy wyciągnąć odpowiedni słoik, podgrzać zawartość i cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Dania jednogarnkowe

Ale w kamperze da się również gotować. Chociaż ze względu na ograniczoną powierzchnię warto dobrze zastanowić się, jakie danie chcielibyśmy przyrządzić. Doskonałym rozwiązaniem będą wszelkie dania jednogarnkowe, a takich jest całe mnóstwo. Tak naprawdę wystarczy kilka składników i trochę kreatywności i obiad gotowy!

Ziemniaki z kiełbasą, cebulką, pieczarkami…

Jednym z takich dań mogą być ziemniaki – z czym tylko chcemy i co mamy pod ręką. Gdy pokroimy kiełbasę w kostkę, poddusimy na patelni, a następnie dodamy ulubione składniki, jak pieczarki, cebulę, kukurydzę, paprykę i co tylko chcemy, a następnie dorzucimy do tego ziemniaki pokrojone w kostkę i będziemy dusić na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki nie staną się miękkie. I gotowe!

Klasyczna jajecznica

Doskonałym rozwiązaniem, choć raczej na śniadanie lub kolację “na ciepło” w kamperze może być klasyczna jajecznica na maśle, z cebulką.

Dania makaronowe

To kolejny pomysł na danie, które w łatwy i prosty sposób można przygotować w “domu na kółkach”. Ugotowany makaron, a do niego sos. Niekoniecznie gotowy ze słoika, gdyż poziom trudności przygotowania prostego i domowego sosu nie jest ani trudny, ani nie wymaga żadnych specjalnych czynności. Wystarczy garnek lub wyższa patelnia, przygotowanie składników, doprawienie sosu i gotowe!

Gdy chcesz gotować…

Jednak podczas wakacji w kamperze jeśli chcemy gotować, musimy się do tego przygotować jeszcze przed wyjazdem. W jaki sposób? Przede wszystkim zadbać o garnki i naczynia. Takie, aby nie były podatne na wstrząsy oraz ich odpowiednie zabezpieczenie. Przyda się także baza półproduktów, z których będziemy mogli wykonać danie, chociaż w tym przypadku- zawsze można po prostu pójść na zakupy. Niezbędna będzie także butla gazowa, bez której nawet nie uruchomimy naszej kuchenki. Warto także zabezpieczyć swoje wczasy przed nieprzewidzianymi sytuacjami, korzystając z rozszerzonego ubezpieczenia dla kamperów, by w pełni cieszyć się urlopem. Kliknij ten link aby zobaczyć jak to wygląda w Wielkiej Brytanii – czyli największym rynku kamperów w Europie.