Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

Mając do wyboru niezliczone odmiany kawy, nie zdajemy sobie na ogół sprawy z tego, że produkowane są one właściwie z dwóch gatunków ziaren. Najpopularniejsza i najlepsza to oczywiście arabika (Coffea arabica) pochodząca z wyżyn Etiopii, a uprawiana w Afryce, Ameryce Południowej i Azji. Jej ziarna są dość twarde i dają aromatyczny napar. Drugim, nieco gorszym w smaku gatunkiem jest robusta (Coffea canephora) – odkryta stosunkowo niedawno, bo dopiero w XIX wieku. Ten gatunek rośnie szybciej od arabiki, jest również bardziej odporny – na zmiany klimatu, choroby i szkodniki, zawiera jednak więcej kofeiny i jest znacznie bardziej gorzki.

O ile gatunków kawy jest tak niewiele, to jej rodzajów mamy całe mnóstwo. Różnice zależą od miejsca i sposobu uprawy, od klimatu, gleby i metod obróbki.

Do światowej czołówki należy kawa kenijska oznaczająca się wspaniałym aromatem z nutą owocową, zrównoważoną kwaskowością i mocą.

Tanzania jest producentem poszukiwanej przez smakoszy kawy Kibo Chagga. Powstaje tu kawa o ostrym, wyrazistym, pełnym smaku, o umiarkowanej kwaskowości.

Robusta najwyższej jakości uprawiana jest na Madagaskarze. Kawa ta doskonale nadaje się do produkcji wybornego cappuccino.

Na wyspie Św. Heleny kawę uprawia się wyłącznie metodami ekologicznymi, bez użycia mechanizacji. Dzięki temu ziarna kawy mają wykwintny, nieco słodkawy smak, który podkreśla się lekkim lub średnim paleniem.

Brazylia to największy producent kawy, głównym gatunkiem jest tam arabika w odmianach: Bourbon, Typica, Mundo Novo, Catuai oraz Maragotype. Najlepsze kawy brazylijskie to: Santos, Mogiana u Bahia i Lavato. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem i niską kwaskowością.
Arabica brazylijska Minas – kawa o łagodnym i delikatnym smaku, pozbawiona goryczki, o niskiej kwaskowości i czekoladowym posmaku.
Arabica Brazylia Santos –bardzo orzeźwiająca, lekko gorzkawa. W Brazylii uprawia się także robustę, zwaną Conilon.

Kawy kolumbijskie zaliczane są do jednych z najbardziej cenionych w świecie. Posiadają silny, ale jedwabisty smak i oryginalny aromat. Arabica Kolumbia Supremo – to kawa mocna i dojrzała, łagodnie kwaskowa z nutą orzechową.

Na Kostaryce uprawia się wyłącznie arabikę. Najlepsze i najbardziej cenione ziarna pochodzą z plantacji położonych powyżej 1500 m n.p.m. Cechują się one wybornym, subtelnym smakiem z wyczuwalną kwaskowością.

Jedną z najlepszych kaw uprawia się na wzgórzach Sierra Madre. Pochodząca stamtąd arabika ma pełny i pikantny smak. W przypadku tej kawy warto pamiętać, że surowiec najwyższej jakości oferowany jest w pierwszym kwartale każdego roku.

Najdroższą kawą świata jest kawa jamajska – Blue Mountain, chociaż znawcy twierdzą, że jej cena jest mocno zawyżona. Kawa z Jamajki posiada niezwykle finezyjny, lecz intensywny aromat, jest idealnie zrównoważona, charakteryzuje się owocową nutą, kwaskowością i mocą.

Kawa z Hawajów charakteryzuje się specyficzną, orzechową nutą.

Meksykańska kawa Arabica Maragogipe powstaje ze specjalnego sortu ziarna, daje subtelny, dojrzały i głęboki smak. Uprawiana w sposób naturalny. Nazywana jest również Elephant.

Opr. na podst. książki „Kawa bez tajemnic” Andrzeja Fiedoruka, Instytut Wydawniczy Kreator, Białystok 2004