Święta to nie tylko czas pysznego jedzenia, ale również okazja do stworzenia niepowtarzalnej atmosfery w domu. Dlaczego więc nie połączyć tych dwóch elementów i stworzyć własne, piękne ozdoby świąteczne z jadalnych składników? Będzie to bardzo kreatywne i z pewnością niewiele osób może pochwalić się takimi ozdobami!
Kandyzowane pomarańcze jako bombki
Pokroić pomarańcze w plasterki o grubości kilku milimetrów. Rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić miąższu pomarańczy – wtedy będzie się ładniej prezentować na choince. Odciśnij też nadmiar soku i możesz już przystąpić do suszenia. Jednym ze sposobów suszenia pomarańczy jest włożenie ich do piekarnika. Plasterki należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawić na około dwie godziny do urządzenia nagrzanego do 100 stopni Celsjusza, lub, w piekarnikach z termoobiegiem, 80. Jeśli zdecydujesz się na tę metodę, pamiętaj, aby regularnie obracać owoce i pilnować ich, żeby się nie przypaliły.
Pozbawione wilgoci cytrusy z powodzeniem można dekorować farbą, brokatem lub na inne sposoby. Zachowamy przy tym oryginalną fakturę wysuszonych owoców i uczynimy je jeszcze ciekawszymi. Do zamocowania ozdoby na choince możemy wykorzystać wstążki lub naturalny sznurek jutowy.
Świąteczne ciasteczka korzenne w różnych kształtach
Rozpuść w miseczce masło z cukrem i miodem, a następnie odstaw, aby ostygło. Przesiej mąkę przez sitko, dodaj sodę, jajka oraz przyprawę korzenną i wymieszaj z przestudzonym masłem, aż uzyskasz jednolitą masę. Tak powstałe ciasto włóż do lodówki na ok, jedna godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Wycinaj w cieście różne kształty. Piecz ciastka ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Kiedy ciastka ostygną, polecamy ozdobić je lukrem lub innymi polewami do ciast!
Ciasteczka maślane z cukrem
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki owinięte folią na 30 min. Następnie rozwałkować na cienki placek i wykrawać foremkami o różnym kształcie (ja polecam małym kieliszkiem, bo lubię okrągłe).
Dużą blachę wysmarować odrobiną margaryny, układać ciasteczka, które wcześniej moczymy z jednej strony w wodzie i obtaczamy w cukrze gruboziarnistym tylko z tej namoczonej strony. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach aż lekko się zrumienią.
Tworzenie ozdób świątecznych z jadalnych składników to nie tylko zabawa, ale także doskonały sposób na zaangażowanie rodziny w przygotowania świąteczne. W ten sposób stworzycie niezapomnianą atmosferę, a wasz dom zacznie pachnieć nie tylko świątecznymi przyprawami, ale także świeżością kreatywności. Cieszcie się smakiem i magią świąt! Koniecznie podzielcie się swoimi ozdobami!