Autorem wpisu jest: nawidelcu.pl
Z czego znana jest Holandia? Przede wszystkim z wiatraków, sera, chodaków, tulipanów i rowerów. To jednak nie wszystko. Holandia słynie też z legalności w dostępie do narkotyków miękkich. Tzw. trawkę można w tym kraju posiadać i palić całkowicie legalnie. Marihuana i haszysz dodawane są do ciast, ciasteczek oraz innych produktów spożywczych. Taka żywność jedzona jest w celach leczniczych lub dla przyjemności.
Haszyszowe ciasteczka
Najbardziej popularne w Holandii są haszyszowe ciasteczka (hash cookies), nazywane też kosmicznymi ciasteczkami (space cookies). Do ich produkcji używa się jednej z odmian konopi indyjskiej, w tym haszyszu. Zazwyczaj stosuje się od 0,5 do 1 grama na ciasteczko, a samo wprowadzanie haszyszu do ciastka to proces wielostopniowy. Haszyszowe ciasteczka to właściwie to samo, co ciasteczka z marihuaną, choć mają nieco mocniejsze działanie. Obie używki pochodzą z tej samej rośliny o nazwie konopie siewne. Spaces cookies można spotkać w formie ciast, kulek i ciasteczek czekoladowych (tzw. brownies). Haszyszowe ciasteczka mają często lekko zielonkawy odcień i wydzielają charakterystyczny zapach.
Masło, alkohol, cukierki, lizaki…
Holandia, jako kraj o bardzo liberalnym charakterze, zezwala na dodawanie marihuany do znacznie większej grupy produktów. Kanapka z trawką? Proszę bardzo. Wystarczy posmarować chlebek masłem z marihuaną, tzw. kannamasłem. Nazwa pochodzi od grupy związków chemicznych, które oddziałują na receptory kannabinoidowe w mózgu – kannabinoidów. Kannamasło to raczej substancja oparta na maśle niż prawdziwe masło. Otrzymuje się je przez podgrzanie surowej konopi indyjskiej z masłem, dzięki czemu tłuszcz wydobywa z konopi kannabinoidy. Łodygi i liście konopi dodaje się też do wysokoprocentowego alkoholu (np. wódki) i otrzymuje w ten sposób nalewkę z marihuany o nazwie „Zielony Smok” (Green Dragon). Znany jest również Creme de Gras – alkohol smakowy z konopi indyjskich. Dolewa się go do różnych napojów, m.in. do kawy. Marihuana dodawana jest także do innych produktów, takich jak lizaki czy cukierki.
Zalety żywności z marihuaną
W Holandii uważa się, że miękkie narkotyki nie powodują uzależnienia, tak jak narkotyki twarde. Żywność z dodatkiem marihuany, w przeciwieństwie do palenia, nie wywołuje szkód w układzie oddechowym. Można więc doświadczyć działania związków chemicznych zawartych w używkach bez konieczności palenia marihuany czy haszyszu. Jest to doskonałe rozwiązanie dla strachliwych ciekawskich, którzy chcieliby spróbować, ale się boją skutków ubocznych. Ciasteczka, cukierki, lizaki czy też inne produkty z „wkładką” mogą być spożywane w miejscach, w których palenie jest niedozwolone. Można je właściwie zabrać wszędzie – do kina, na imprezę, do pubu. Naukowcy donoszą, że zgodnie z ich badaniami marihuana wykazuje właściwości lecznicze w przypadku takich chorób, jak stwardnienie rozsiane, RZS czy artretyzm.