Organizujesz spotkanie ze znajomymi, a w Twojej lodówce pustka? Nie masz czasu na spędzanie długich godzin w kuchni? Nie chcesz wypaść na złego gospodarza? Spokojnie! W tym artykule podzielimy się przepisami na trzy szybkie i smaczne przekąski – gwarantujemy, że zrobią furorę wśród Twoich przyjaciół i rodziny!
Parówki w cieście francuskim
Czas przygotowania: 5 minut
Czas w piekarniku: 15 minut
Na samym początku zdejmij z parówek niejadalne osłonki jeżeli je posiadają. Każdą parówkę owiń w jeden plasterek sera żółtego, a następnie w ciasto francuskie. Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia i rozłóż parówki w równych odstępach. Na samym końcu posmaruj ciasto jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Przepis banalnie prosty, a zachwyci każdego!
Smażona cukinia
Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia łącznie: 25 minut
Przepis na 24 talarki
Składniki:
- 1 większa cukinia
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej lub skrobi
- 5 łyżek bułki tartej (może być bezglutenowa)
- 2 średnie jajka
- 6 łyżek oleju do smażenia
- przyprawy: łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu i słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą i osusz.
- Odkrój oba końce i pokrój cukinię w plasterki o grubości około 7 mm.
- Natarte solą talarki odłóż na talerz i odstaw na 20 minut po to, aby cukinia mogła puścić wodę.
- Każdy talarek umieść na kawałku ręcznika papierowego, a następnie delikatnie oprósz plasterki cukinii szczyptą pieprzu i słodkiej papryki.
- Do jednej miseczki wsyp mąkę pszenną, do drugiej miski wbij jajka i ubij je na jednolitą masą. Do trzeciej miski wsyp bułkę tartą.
- Najpierw obtaczaj plasterki cukinii w mące, a potem przekładaj je do miseczki z jajkami i na koniec obtaczaj każdą sztukę w bułce tartej.
- Na nagrzanym tłuszczu kładź plasterki cukinii w panierce. Gdy zrobią się od spodu rumiane, przełóż na drugą stronę. Po usmażeniu pozostaw do lekkiego ostudzenia. Nie kładź ich od razu na talerz, aby pod wpływem ciepła nie zwilgotniały – grozi to rozwarstwieniem panierki.
Smacznego!
Kuleczki ziemniaczane
Czas przygotowania: 20 minut
Czas formowanie kulek: 20 minut
Czas smażenia łącznie: 15 minut
Liczba porcji: 40 kulek ziemniaczanych
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków – najlepiej mączystych
- około pół szklanki mąki pszennej – 80 g
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej – 50 g
- 20 g tartego parmezanu sera cheddar
- 1 średniej wielkości jajko
- przyprawy: po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki; 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki bułki tartej – do obtoczenia kulek przed smażeniem
- do 500 ml oleju roślinnego do smażenia kulek
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach.
- Do miski z ziemniakami dodaj około pół szklanki mąki pszennej. Wsyp też skrobię lub mąkę ziemniaczaną.
- Wbij jedno, średniej wielkości jajko i zetrzyj około 20 gramów sera cheddar lub twardego sera typu parmezan. Do miski dodaj też przyprawy: sól, słodką paprykę oraz pieprz.
- Wszystkie składniki mieszaj, aby utworzyć z nich zwartą kulę ziemniaczaną, do połączenia wszystkich składników w jednolitą masę. Jeśli ciasto wydaje Ci się zbyt luźne, to znaczy, że ugotowane ziemniaki były zbyt mokre i pewnie po zmieleniu zrobiły się klejące. Do takiej masy trzeba niestety dodać więcej mąki.
- Na talerz wysyp bułkę tartą. Każdą kulkę obtocz jeszcze w bułce tartej i układaj jedną obok drugiej, na talerzu lub na drewnianej desce.
- Nagrzej olej. Ustaw średnią moc palnika. W garnku umieść tyle kulek, by mogły swobodnie się obok siebie smażyć. Po pięciu minutach powinny być już gotowe do wyłowienia.
Mamy nadzieję, że podane przez nas przepisy uratują Wasze imprezy ze znajomymi. Życzymy udanej i bezpiecznej zabawy i przede wszystkim – smacznego!