Grudzień to bez cienia wątpliwości najbardziej magiczny miesiąc, na który wielu z nas wyczekuje okrągły rok. Ulice przystrojone kolorowymi światełkami, świąteczne dekoracje w sklepowych witrynach i ulubione melodie nie pozostawiają najmniejszych wątpliwości, że Święta tuż tuż. Magiczna aura, która w najbliższych miesiącach będzie otaczała nas ze wszystkich stron, może znaleźć swoje miejsce również na naszych talerzach. Jak sprawić, żeby tegoroczna zima smakowała wyjątkowo? Przedstawiamy
nietuzinkowe przepisy na słodkie i słone dania, dzięki którym nie tylko Święta, ale i cały grudzień będą smakowały wybornie.

Sezonowe smaki w grudniu

Zbliżający się koniec roku wcale nie musi oznaczać rezygnacji z próbowania sezonowych
owoców i regionalnych smaków. Te znalazły szczególne miejsce w przepisie kucharza
Marcina Sikory, który w grudniu proponuje przygotowanie specjału kuchni łemkowskiej,
czyli hryczanyków z duszonymi kurkami i śliwkami:

Hryczanyki, czyli kotleciki z kaszy gryczanej z mięsem mielonym to skarb kuchni
regionalnej, który może stanowić podstawę smacznego, zimowego obiadu. Zachęcam do
komponowania ich z duszonymi kurkami oraz śliwkami, które w połączeniu z wytrawnymi
produktami dodadzą potrawie przyjemnej słodyczy — mówi Marcin Sikora z Winiarni
Zamojskiej — Śliwka to owoc, który króluje zimą… i to nie tylko jako dżemy! — dodaje.

Zupa grzybowa - królowa świąt

Inną propozycją, tym razem wyłącznie w wariancie wytrawnym, jest rozgrzewająca zupa
grzybowa, czyli symbol nadchodzących Świąt:

Zupa grzybowa to zdecydowany faworyt na mojej liście grudniowych potraw. Łączenie ze
sobą kilku rodzajów grzybów tworzy harmonię, nadając całemu daniu prawdziwie zimowej
esencji — podkreśla Marcin Sikora — borowiki, kurki i podgrzybki to rodzaje, które
sprawdzą się w tej roli idealnie.

Sommelier Wiesław Wysokiński zdradza, jaki rodzaj wina najlepiej zestawić z tą potrawą:

Esencjonalność świątecznej zupy grzybowej doskonale podkreśli czerwone wino o niezbyt
silnej strukturze tanin — radzi Ekspert Winiarni Zamojskiej.

Może coś na słodko?

Słodkie dania i przekąski w połączeniu z niskimi temperaturami oraz otaczającą świąteczna
aura to zestaw idealny. A skoro mowa o słodkościach w grudniu, na talerzu nie może
zabraknąć czekolady, komponowanej z różnorodnymi produktami. Marcin Sikora wszystkim
miłośnikom czekolady proponuje wyjątkowe zimowe połączenie:

W moim tegorocznym przepisie na świąteczny deser proponuję czekoladę w formie ciastka
brownie, z batatem, udekorowane solonymi orzeszkami, karmelizowaną żurawiną,
borówkami i figami — poleca kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora.

Idealny duet z czekoladą stworzą wina musujące:

Lżejsze wina łączymy z lżejszą, delikatniejszą czekoladą. Im bardziej wyrazista czekolada
tym bardziej treściwe wino — podpowiada Wiesław Wysokiński, sommelier Winiarni
Zamojskiej — do ciemnej czekolady polecam wino o smaku czarnej porzeczki lub wiśni.

Przepis na brownie z batatami

Składniki:

Czas przygotowania

90 minut

Liczba osób

4

Sposób przygotowania:

  1. czekoladę i masło rozpuść w rondelku na małym ogniu tak by się nie przypaliła i odstaw do ostygnięcia
  2. oddziel żółtka od białek
  3. ubij z białek sztywną pianę i schowaj do lodówki
  4. utrzyj żółtka z cukrem pudrem (aż zaczną się robić białe)
  5. dodaj ostudzoną czekoladę z masłem, pure z batata, mąkę do ubitych żółtek i dokładnie wymieszaj,
  6. pod koniec dodaj orzeszki solone oraz pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszaj
  7. wysmaruj tortownicę masłem i obsyp bułką tartą
  8. gotową masę wylej do tortownicy
  9. piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku około 25-30 minut
  10. na patelni rozgrzej miód dodaj świeżą żurawinę i chwilę karmelizuj
  11. następnie dodaj borówkę i wino wiśniowe, redukuj aż sos zacznie gęstnieć
  12. upieczone ciasto udekoruj karmelizowaną żurawiną oraz świeżymi figami

Grudzień to miesiąc, w którym połączenie słodyczy z wytrawnymi składnikami smakuje
wyjątkowo dobrze, a ponieważ obecnie nawet zimą możemy korzystać z sezonowych
produktów, komponowanie potraw ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Zima powinna być
smaczna!

Wszystkie przepisy:
1. Hryczanyki z duszonymi kurkami i śliwkami:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/hryczanyki-z-duszonymi-kurkami-i-sliwkami.html
2. Zupa grzybowa:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/zupa-grzybowa.html
3. Brownie z batatami:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/pazdziernik/ciasto-czekoladowe-brownie-z-batatami.html