Lato to okres wypoczynku, spędzania czasu ze znajomymi i rodziną. Ta pora roku, jak trzy pozostałe, jest wyjątkowa, ale jednak w pewien sposób bardziej wpływa na nasze życie codzienne.

Zazwyczaj doświadczamy wysokich temperatur i najprościej mówiąc nie chce nam się poświęcać wiele czasu na siedzenie w kuchni. Za to spędzenie każdej chwili na świeżym powietrzu jest dla nas najlepszą opcją. Gotowanie powinno być przyjemnością a nie obowiązkiem, dlatego postaramy się pokazać Wam jak można sobie pomóc w letni skwar.

Z okresem około wakacyjnym najczęściej kojarzy się chłodnik, czyli zupa z warzyw podawana na zimno, zupy owocowe oraz sałatki. Obiady na upalne dni powinny być lekkie, orzeźwiające i szybkie do zrobienia.

Chłodnik - idealny na lato

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • 500 ml wody lub bulionu warzywnego
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3 ogórki gruntowe
  • 5 rzodkiewek
  • 500 ml maślanki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:
Obie botwinki dokładnie myjemy i odcinamy wszystkie buraczki. Liście i łodygi siekamy nożem. Buraczki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a potem w plasterki. Do garnka wlewamy 500 ml CZEGO, dodajemy buraczki ustawiając wysoką moc palnika. Gdy tylko buraczki zaczną się gotować zmniejszamy moc palnika i gotujemy je jeszcze 10 minut.

Po tym czasie dokładamy posiekane łodyżki z liśćmi buraków i gotujemy jeszcze 5 minut. Po przestudzeniu dodajemy do buraczków dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Ogórki myjemy i odcinamy oba końce, można je posiekać nożem lub zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Tak samo rzodkiewki. Starte lub poszatkowane ogórki i rzodkiewki mieszamy razem w jednej miseczce. Zasypujemy warzywa płaską łyżeczką soli i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na dziesięć minut. Do przestudzonej zupy buraczkowej z botwinką dodajemy ogórki z rzodkiewkami. Na koniec pozostaje już tylko wlać jogurt oraz maślankę. Smacznego!

Czas na świeże owoce i warzywa

Nie jest tajemnicą, że świeże owoce i warzywa to niezwykle bogate źródło składników mineralnych i witamin, niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. Zawierające przeciwutleniacze owoce chronią nas przed działaniem wolnych rodników. W czerwcu polecamy skosztować wiśni, które przez zawierające w sobie antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się i zwiększają kondycję fizyczną oraz psychiczną. W lipcu natomiast zachęcamy do brzoskwiń, które przez bardzo dużą ilość drogocennych składników, takich jak witamina C, witamina E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, seler Ponadto chronią przed anemią, pobudzając produkcję czerwonych krwinek (zalecane kobietom w ciąży i wegetarianom). Sierpień to miesiąc, w którym zaczynają pojawiać się śliwki wspomagające zarówno trawienie, jak i apetyt. Przede wszystkim jednak uważajcie na siebie w czasie wysokich temperatur – pijcie dużo wody i, co równie ważne, jedzcie zdrowo!