Nadszedł czas plenerowych spotkań i letnich imprez w gronie przyjaciół. Jedzenie „pod chmurką” smakuje wyśmienicie, co jednak zrobić, by przygotowując piknikowe menu nie spędzić w kuchni wielu godzin?

Są na to proste sposoby – wystarczy sięgnąć po sprawdzone przepisy na szybkie dania, a wolny czas wykorzystać na odpoczynek od codziennej rutyny.

Nic tak nie nastraja pozytywnie do życia, jak słoneczna pogoda. Lato jest idealnym czasem, by „naładować się” pozytywną energią na cały rok, dlatego trzeba czerpać z niego pełnymi garściami. Niektórzy uwielbiają aktywny wypoczynek, inni wybierają relaksujące chwile spędzone na łonie przyrody czy garden party z przyjaciółmi.

Na wszystkie te okazje warto mieć przygotowane smakowite przekąski, jednak z pewnością długie godziny w kuchni nie są najlepszym pomysłem na spędzenie letnich dni. Na szczęście przyrządzenie oryginalnych dań nie musi oznaczać czasochłonnych, żmudnych kulinarnych potyczek. Do przygotowania efektownej potrawy, którą zaskoczysz znajomych, nie potrzeba też niezwykłego talentu czy umiejętności.

Latem gotujemy szybko, prosto i przyjemnie. Sprawdźcie nasze przepisy i przekonajcie się, jak łatwo i w krótkim czasie przygotujecie świetny lunch, energetyczną przekąskę na rower lub orzeźwiający koktajl.

Energia z pudełka z łososiem w roli głównej

Placki z wędzonego łososia – propozycja z bloga Kuchnia Doroty – to doskonała propozycja na lunch. Sprawdzi się również w warunkach piknikowych – smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ok. 400 g wędzonego łososia poszarpać, najlepiej rękami na małe kawałeczki. 1 młodą cebulę i szczypiorek drobno pokroić. Do miski włożyć łososia, jajko, cebulę, szczypiorek, 3 łyżki posiekanego koperku i 2 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować niewielkie placuszki i każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Takie placki będą znakomicie smakowały z ryżem z karmelizowanymi młodymi warzywamisosem miodowym.

Placki z wędzonego łososia

Składniki:

Czas przygotowania

45 minut minut

Liczba osób

3

6 świeżych szparagów, 200 g fasolki szparagowej oraz 2 szalotki dokładnie umyć, a 3 średnie marchewki obrać i pokroić w plasterki. Główki szparagów odłożyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, łyżeczkę masła i łyżeczkę miodu. Kiedy będą płynne, wrzucić wszystkie warzywa, smażyć mieszając na dużym ogniu. Po ok. 3 minutach przykryć patelnię i zmniejszyć płomień, smażyć kilka minut. Zgasić ogień, na patelnię wrzucić główki szparagów, zamieszać i przykryć na 3 minuty.

2 szklanki ugotowanego ryżu – zimnego lub delikatnie ciepłego – wymieszać z warzywami i sosem.

Sos miodowy

Składniki:

Czas przygotowania

15 minut minut

Liczba osób

3

Przygotowanie sosu:

Na patelnię wlać sok z pomarańczy, łyżeczkę miodu, dodać sól i pieprz. Podgrzewać na średnim ogniu do chwili, kiedy zacznie gęstnieć.

Orzechowa przekąska na plenerowe aktywności

Kiedy przed wami aktywny weekend, z pewnością przyda się energetyczna orzechowa przekąska – na przykład ta przyrządzona według przepisu znanych youtuberek, Sprytnych Babek.

Orzechowa przekąska

Składniki:

Czas przygotowania

30 minut minut

Liczba osób

3

Wsypać do miseczki szklankę posiekanego nerkowca, dodać po pół szklanki posiekanych migdałów i żurawiny. Następnie dodać pół szklanki ryżu preparowanego, ¼ szklanki nasion dyni i wymieszać. Do drugiej miski wlać ¼ szklanki syropu z agawy i 1 łyżeczkę masła orzechowego, dokładnie wymieszać. Dolać miksturę do orzechów, wymieszać i wyłożyć całość na blachę. Piec 15 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

Chwila orzeźwienia

W upalne dni nie zapominajcie o orzeźwiających napojach. Doskonale sprawdzi się na przykład Warka Radler 0,0% – miks bezalkoholowego piwa Warka i cytrynowej lemoniady. Dostępna jest również w lekkiej i wygodnej w użyciu plastikowej butelce, którą można wrzucić do rowerowego koszyka czy wycieczkowego plecaka. Warkę Radler możecie również wykorzystać do przygotowania prostych, lecz efektownych drinków. Wypróbujcie na przykład pomysł na koktajl, który zaproponowały znane youtuberki Sprytne Babki. Owoce (limonkę, cytrynę, pomarańczę, truskawki i jeżyny) wystarczy pokroić na małe kawałki, wrzucić do kufla i zalać Warką Radler 0,0%. Na koniec posypujemy całość listkami mięty, dodajemy kostki lodu i gotowe!

Drink wzbogacony świeżymi owocami z pewnością zachwyci swym orzeźwiającym smakiem, a łatwość jego przygotowania sprawi, że na stałe zagości na spotkaniach w gronie przyjaciół. Więcej przepisów na letnie drinki znajdziecie tu.