Czy istnieje odmiana winorośli, która nie dość, że przyczynia się do powstawania wyśmienitych trunków, to jest łatwa w uprawie i odporna na choroby? Tak! Poznajcie cabernet sauvignon.

Skąd wzięła się popularność cabernet sauvignon?

Trudno jednoznacznie określić, co sprawiło, że cabernet sauvignon to jeden z najpopularniejszych ciemnych szczepów winorośli. Czynników, które niewątpliwie sprzyjają jego sławie jest bardzo dużo – od pewnych właściwości samej odmiany aż po wydarzenia w winiarskim świecie. Niewątpliwie jednak do takiego stanu rzeczy przyczyniła się niezwykła odporność na choroby i łatwość uprawy roślin.

Dzięki swoim naturalnym cechom pochodzący z estuarium francuskiej Żyrondy szczep cabernet sauvignon dokonał niewiarygodnej ekspansji. Bordoska odmiana jest obecnie uprawiana praktycznie na całej kuli ziemskiej, w zasadzie we wszystkich państwach, które produkują wino. Pomijając Europę, „Cab” (tak w skrócie nazywana jest przez Amerykanów ta odmiana) znaleźć można w słonecznej Kalifornii, w Kanadzie, w Australii, Nowej Zelandii, RPA, Chile, a nawet w Libanie!

Ta niezwykła roślina zawdzięcza swoje cechy rodzicom – jest naturalną krzyżówką wysokiej jakości odmian cabernet franc i sauvignon blanc. Nazywana niegdyś petit vidure, miała być w rzeczywistości starożytną odmianą biturica, jednak okazało się to plotką – dowiodły tego badania genetyczne prowadzone w latach 90-tych XX wieku.

Wina z cabernet sauvignon

Obecność cabernet sauvignon w najlepszych winach z regionu Bordeaux nie powinno nikogo dziwić: nie dość, że północna Francja to ojczyzna szczepu, to jego właściwości sprawiają, że doskonale odnajduje się on w dużych, czerwonych winach. „Cab” jest jedną z najważniejszych odmian stosowanych w trunkach z Bordeaux – wraz ze szczepem merlot i cabernet franc tworzą trójkę, z którego produkowane są najwyższej jakości alkohole. Stosunek cabernet sauvignon do pozostałych odmian jest jednak różny w zależności od apelacji – przyjęło się, że zawartość tego szczepu w kupażach jest największa na lewym brzegu Żyrondy, podczas gdy na prawym króluje merlot.

Szczep cabernet sauvignon definiuje jednak właściwości nie tylko wybitnych, francuskich win. Od II połowy lat 70-tych XX wieku coraz częściej można spotkać tę odmianę w winach amerykańskich. Popularność szczepu w Nowym Świecie wystrzeliła po paryskim konkursie win z 1976 roku. Tzw. Judgement of Paris wywołał niemałe kontrowersje, gdyż podważył on pozycję czerwonych win z Bordeaux jako najlepszych tego typu trunków na świecie.

W ślepym teście, 11 francuskich jurorów oceniło amerykańskie wina z cabernet sauvignon jako porównywalne do bordoskich propozycji. Wydarzenie to sprawiło, że wina z USA (nie tylko z odmiany „Cab”, ale także chardonnay) pojawiły się „na salonach” i stołach milionów osób na świecie i do dziś uznawane są za jedne z lepszych na rynku. Sam fakt, iż butelka amerykańskiego caberneta Screaming Eagle została sprzedana w 2000 roku za niebagatelną sumę pół miliona dolarów, dużo mówi o ich jakości.

Czego spodziewać się po cabernet sauvignon?

„Cab” to odmiana winorośli, która bardzo dobrze oddaje terroir, jednocześnie będąc bardzo przewidywalną. Powoduje to, że producenci win potrafią sprawnie wykorzystywać potencjał leżący w owocach tego szczepu.

W przypadku cabernetów uprawianych w chłodniejszym klimacie możemy spodziewać się oryginalnych nut zielonej papryki, których obecność spowodowana jest zawartością związków chemicznych zwanych pirazynami. Długo leżakowane wina z tej odmiany charakteryzują się eleganckimi taninami i ciekawymi nutami wanilii, szczególnie w przypadku win, które długo dojrzewały w beczkach dębowych.

Wina z cabernet sauvignon powstające w innych częściach świata mogą dostarczyć nam zupełnie innych wrażeń. Rośliny uprawiane w gorącym klimacie prezentują w winach nuty marmolady, a te pochodzące z Australii – zaskakują obecnością aromatów mentolu i eukaliptusa. Nie zapominajmy także o nutach czarnych oliwek i wiśni, obecnych w trunkach powstających w klimatach umiarkowanych.

Cabernet sauvignon to szczep, który może zaskoczyć niejednego amatora, ale też doświadczonego konesera. Plastyczny, łatwy w uprawie, a jednocześnie dający wina bardzo wysokiej jakości. Po prostu trzeba go spróbować!