Cześć i czołem!
Dziś zaskakująco pyszne i zdrowe ciasto z.. fasoli!
Robiłam je dawno temu i trochę o nim zapomniałam. Wizyta u zaprzyjaźnionej rodzinki nieco mi pamięć odświeżyła 🙂 Od tego czasu robiłam je już kilka razy – jest pyszne i zdecydowanie warte polecenia!
Ciasto z fasoli robi się szybko, jest sycące i myślę, że z powodzeniem można je zjeść na śniadanie. Doskonale sprawdzi się również jako słodycz do kawy , a już z całą pewnością pozytywnie zaskoczy gości, co osobiście testowałam 🙂 Zdecydowanie polecam upiec na święta 🙂
Ciasto z fasoli
Czekoladę i orzechy rozdrabniam osobno i dodaję ja koniec do gotowego już ciasta. Lubię, gdy czuć teksturę orzecha po upieczeniu, dlatego orzechy pozostawiam w większych kawałkach.
A tak wygląda już całość w formie do pieczenia.
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 – 35 minut. I tu moja uwaga – musisz znać swój piekarnik. Niektóre przepisy podają by ciasto tego typu piec 45 – 55 minut. U mnie w takim czasie ciasto jest przesuszone i nadpalone. Dlatego dostosuj czas pieczenia do możliwości Twojego piekarnika 🙂
Oto gotowe ciasto – tuż przed pożarciem 😉
I taka praktyczna uwaga na koniec – ciasto z fasoli jest z kategorii „dojrzewających”– im dłużej poleży tym jest pyszniejsze!
Na zdrowie!
P.S. Co do fasoli. Najczęściej robię to ciasto z wykorzystaniem czerwonej fasoli, ostatnio jednak zrobiłam je z białej fasoli i.. było równie pyszne 😀
P.S. Jak zwykle będzie mi niezmiernie miło, jak pozostawisz ślad po swojej wizycie w postaci komentarza bądź kciuka w górę – dziękuję 🙂