Gęsina to gatunek mięsa, który rzadko pojawia się na polskich stołach. A szkoda, bo poza wyśmienitym smakiem odznacza się również wysoką wartością odżywczą.

Po pierwsze: kalorie

Mięso gęsi charakteryzuje się wyższą wartością energetyczną niż mięso innych gatunków drobiu takich jak kurczak czy indyk. Jest to związane z większą zawartością tłuszczu. Ilość kalorii, jaką dostarcza nam 100g mięsa gęsiego ze skórą to 371 kcal. Dla porównania, 100g tuszki z kurczaka to 202 kcal. Czy warto jednak bać się tłuszczu i kalorii zawartych w mięsie gęsi? Absolutnie nie.

Po drugie: tłuszcz

Ptactwo wodne odznacza się skłonnością do odkładania tkanki tłuszczowej podskórnej.Oznacza to, że części gęsiego tłuszczu możemy spokojnie pozbyć się usuwając go razem ze skórą. Czy jednak warto to robić? Wydaje się, że nie. Pomijając kwestię kulinarną (pamiętajmy, że tłuszcz jest min. nośnikiem smaku) pozostaje jeszcze kwestia tego, jakie kwasy tłuszczowe znajdziemy w gęsinie. A co bardzo istotne jest ona bogata w korzystne dla naszego serca jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas oleinowy czy linolowy. Zawiera ich całkiem sporo, bo stanowią ponad 60% obecnego w mięsie tłuszczu. Korzystny profil lipidowy pozwala uznać nam, że nie taki gęsi tłuszcz zły jak go malują.

Po trzecie: białko, witaminy i składniki mineralne

Gęsina jest źródłem pełnowartościowego dobrze przyswajalnego białka. Jego ilośc waha się od 14- 22g na 100g produktu. Mięso gęsi dostarczy nam również witamin z grupy B oraz witaminę A i E. Znajdziemy w nim także dobrze przyswajalne żelazo ( w ilości prawie takiej jak w przypadku wołowiny), cynk, magnez, selen czy potas.

Po czwarte: jakość

Pamiętajmy, że warunki, w jakich hodowane są zwierzęta oraz to, jaką karmione są paszą ma istotny wpływ na wartości zdrowotne i odżywcze mięsa. To kolejny argument byśmy i my docenili polską gęsinę.

Parafrazując przysłowie „gęsina dobra nie tylko na św. Marcina”!