Dieta wegetariańska, wegańska, paleo, ketogeniczna… Sposobów żywienia jest multum, ale nie twierdzimy, że wszystkie mają pozytywne wpływ na nasz organizm.
Dziś jednak pod lupę weźmiemy tylko i aż jedna z nich – mowa o diecie ketogenicznej. Na czym polega? Czy jest zdrowa? Tego dowiesz się ze wpisu poniżej!
Dieta ketogeniczna – zasady żywienia
Dieta ketogeniczna zakłada, że organizm powinien pobierać energię z własnej tkanki tłuszczowej. Opiera się ona na radykalnym wpływie na zmiany metaboliczne. W diecie tej węglowodany zastępuje się w 100% tłuszczami, a ich przyrost ma paradoksalnie powodować ich redukcję. Nadmiar tłuszczów, który przyczynia się do obniżenia ich poziomu w organizmie, nazwano stanem ketozy – stąd nazwa diety.
Do najważniejszych zasad postępowania osób będących na diecie ketogenicznej należy:
- Spożywanie tłuszczy.
- Całkowita rezygnacja z węglowodanów.
- Ograniczone spożycie warzyw, owoców i innych cukrów.
Produkty w jadłospisie keto
Produkty, które zawiera dieta ketogeniczna są oczywiście bogate w tłuszcze. To przede wszystkim:
- ryby i owoce morza np.
- makrela
- tuńczyk
- łosoś
-
mięsa tłuste np.
- wołowina
- wieprzowina
- masło
- awokado
- oleje
- orzechy
- śmietanka
Ale również:
- jajka
- brokuły
- pomidor
- oliwa z oliwek,
- mleko
- jogurty
- borówki
- truskawki
Dieta ketogeniczna – wady i zalety
Do zalet stosowania takiej diety należy przede wszystkim:
- obniżenie ciśnienia we krwi,
- redukcja tkanki tłuszczowej,
- stosowana w leczeniu padaczki i cukrzycy.
Wadą takiego rozwiązania może być:
- dieta uboga jest w witaminy i minerały, konieczna suplementacja,
- ryzyko kwasicy ketonowej,
- powinna być prowadzona pod okiem lekarza lub dietetyka,
- nie jest dla każdego, np. odradza się stosowanie tej diety kobietom w ciąży oraz tym karmiącym piersią.
Podsumowując stosowanie diety ketogenicznej jest przeznaczone dla osób, które mają zdrowe nerki, wątrobę oraz trzustkę, ponieważ zmiana nawyków żywieniowych w przypadku takiego MENU jest drastyczna i organizm powinien samodzielnie poradzić sobie z nowo wytworzonymi ciałami ketonowymi w zwiększonej ilości. Decydując się na tego typu podejście, zadbaj o prawidłową suplementację witamin i składników mineralnych, aby zagwarantować organizmowi niezbędne minimum. Działania te najbezpieczniej będzie prowadzić pod czujnym okiem lekarza lub dietetyka, który w razie konieczności będzie mógł wyznaczyć odpowiednie zalecenia, co do postępowania.
Jeśli zastanawiasz się, jakie zmiany możesz wprowadzić w swojej diecie już dziś, aby wyszło Ci to na zdrowie, zajrzyj do naszego wpisu Zdrowe MENU – 5 zamienników niezdrowej żywności.