Dieta wegetariańska, wegańska, paleo, ketogeniczna… Sposobów żywienia jest multum, ale nie twierdzimy, że wszystkie mają pozytywne wpływ na nasz organizm.

Dziś jednak pod lupę weźmiemy tylko i aż jedna z nich – mowa o diecie ketogenicznej. Na czym polega? Czy jest zdrowa? Tego dowiesz się ze wpisu poniżej!

Dieta ketogeniczna – zasady żywienia

Dieta ketogeniczna zakłada, że organizm powinien pobierać energię z własnej tkanki tłuszczowej. Opiera się ona na radykalnym wpływie na zmiany metaboliczne. W diecie tej węglowodany zastępuje się w 100% tłuszczami, a ich przyrost ma paradoksalnie powodować ich redukcję. Nadmiar tłuszczów, który przyczynia się do obniżenia ich poziomu w organizmie, nazwano stanem ketozy – stąd nazwa diety.

Do najważniejszych zasad postępowania osób będących na diecie ketogenicznej należy:

  • Spożywanie tłuszczy.
  • Całkowita rezygnacja z węglowodanów.
  • Ograniczone spożycie warzyw, owoców i innych cukrów.

Produkty w jadłospisie keto

Produkty, które zawiera dieta ketogeniczna są oczywiście bogate w tłuszcze. To przede wszystkim:

  • ryby i owoce morza np.
    • makrela
    • tuńczyk
    • łosoś
  • mięsa tłuste np.
    • wołowina
    • wieprzowina
  • masło
  • awokado
  • oleje
  • orzechy
  • śmietanka

Ale również:

  • jajka
  • brokuły
  • pomidor
  • oliwa z oliwek,
  • mleko
  • jogurty
  • borówki
  • truskawki

Dieta ketogeniczna – wady i zalety

Do zalet stosowania takiej diety należy przede wszystkim:

  • obniżenie ciśnienia we krwi,
  • redukcja tkanki tłuszczowej,
  • stosowana w leczeniu padaczki i cukrzycy.

Wadą takiego rozwiązania może być:

  • dieta uboga jest w witaminy i minerały, konieczna suplementacja,
  • ryzyko kwasicy ketonowej,
  • powinna być prowadzona pod okiem lekarza lub dietetyka,
  • nie jest dla każdego, np. odradza się stosowanie tej diety kobietom w ciąży oraz tym karmiącym piersią.

Podsumowując stosowanie diety ketogenicznej jest przeznaczone dla osób, które mają zdrowe nerki, wątrobę oraz trzustkę, ponieważ zmiana nawyków żywieniowych w przypadku takiego MENU jest drastyczna i organizm powinien samodzielnie poradzić sobie z nowo wytworzonymi ciałami ketonowymi w zwiększonej ilości. Decydując się na tego typu podejście, zadbaj o prawidłową suplementację witamin i składników mineralnych, aby zagwarantować organizmowi niezbędne minimum. Działania te najbezpieczniej będzie prowadzić pod czujnym okiem lekarza lub dietetyka, który w razie konieczności będzie mógł wyznaczyć odpowiednie zalecenia, co do postępowania.

Jeśli zastanawiasz się, jakie zmiany możesz wprowadzić w swojej diecie już dziś, aby wyszło Ci to na zdrowie, zajrzyj do naszego wpisu Zdrowe MENU – 5 zamienników niezdrowej żywności.