Autorem wpisu jest: Jean Bos

Dla smakoszy eksperymenty kulinarne warte są ryzyka. Dla miłośników ryb oraz oryginalnych przepisów podajemy więc recepturę na filet z red snappera w zimnym mleku kokosowym:

Składniki

  • 1 filet red snapper
  • olej sezamowy
  • olej z oliwek
  • imbir
  • 30 ml wywaru rybnego
  • 20 ml oleju sezamowego
  • 10 ml octu balsamicznego białego
  • 1 g agazoon u (Agar Agar)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • sok limonkowy
  • olej chili
  • 1 łyżeczka podgrzanych orzeszków solonych

Przygotowanie:
Filet podsmażamy na miesznace olejów, dodajemy imbir, wstawiamy do pieca w 120 stopniach na ok. 5 min. Wywar rybny doprowadzamy do tempertaury 60 st. C., potem odstawiamy go na 30 minut. Dodajemy ocet balsamiczny oraz olej sezamowy. Nstępnie gotujemy wywar z agazoonem i mieszamy z mlekiem kokosowym. Dodajemy sok limonowy, olej chili i żelatynę. Wkładamy do formy silikonowej i na 2 godziny odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy z filetem red snappera, dodajemy orzechy.