Autorem wpisu jest: Jean Bos
Dla smakoszy eksperymenty kulinarne warte są ryzyka. Dla miłośników ryb oraz oryginalnych przepisów podajemy więc recepturę na filet z red snappera w zimnym mleku kokosowym:
Składniki
- 1 filet red snapper
- olej sezamowy
- olej z oliwek
- imbir
- 30 ml wywaru rybnego
- 20 ml oleju sezamowego
- 10 ml octu balsamicznego białego
- 1 g agazoon u (Agar Agar)
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka żelatyny
- sok limonkowy
- olej chili
- 1 łyżeczka podgrzanych orzeszków solonych
Przygotowanie:
Filet podsmażamy na miesznace olejów, dodajemy imbir, wstawiamy do pieca w 120 stopniach na ok. 5 min. Wywar rybny doprowadzamy do tempertaury 60 st. C., potem odstawiamy go na 30 minut. Dodajemy ocet balsamiczny oraz olej sezamowy. Nstępnie gotujemy wywar z agazoonem i mieszamy z mlekiem kokosowym. Dodajemy sok limonowy, olej chili i żelatynę. Wkładamy do formy silikonowej i na 2 godziny odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy z filetem red snappera, dodajemy orzechy.