Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

Na szczęście wraca moda na kuchnie regionalne i od czasu do czasu można znaleźć restauracje, które kultywują miejscowe tradycje, serwując oryginalne dania, których nigdzie indziej spotkać i skosztować nie można. Taką tendencję wyraźnie widać na północy, gdzie coraz więcej pojawia się lokali serwujących typowe, kaszubskie dania. A kuchnia Kaszubów, pomimo iż dość prosta, zalicza się do tych zdecydowanie smaczniejszych.
Podstawą są oczywiście ryby, podawane na dziesiątki sposobów. Ale poza nimi ważną rolę odgrywają także warzywa – marchew, ziemniaki, groch, a także gryka i brukiew. W zamierzchłej przeszłości mięso było zdecydowaną rzadkością na kaszubskim stole – na przykład świniobicie urządzano jedynie z okazji ważnych rodzinnych uroczystości lub świąt. Jesienią natomiast, kiedy nadchodził czas bicia gęsi, raczono się gęsią okraską, zwana także oboną. Mięso należało wymyć osuszyć i posiekać tasakiem razem z kością. Potem wkładano je do kamiennego garnka, ugniatano, posypywało przyprawami, a czasami także zalewano gęsim smalcem (dzięki czemu można było przechowywać potrawę nawet cały rok). Okrasę trzymano w zimnym miejscu i używano do różnych zup np. z brukwi, do jajecznicy oraz jako dodatek do chleba.

Najbardziej powszechnym daniem były na tych terenach gniecione ziemniaki ze szpyrkami, czyli skwarkami i maślanką (jak łatwo się domyślić, chodzi o kwaśne mleko). W codziennym jadłospisie znajdowały się również plińce, czyli surowe tarte bulwy, golce z tartych kartofli kładzione na wodę lub mleko, a także rynczoki – placki z mąki gryczanej pieczone na fajerkach płyty kuchennej. Do tradycyjnych dań tego typu należy także grucholec (baba ziemniaczana), którą podaje się na ciepło z surówką z cebuli i ogórka kiszonego. Niezwykle oryginalna jest kiszka kaszubska, którą przygotowuje się z ziemniaków, kaszy gryczanej, jaj i wędzonej słoniny. Sparzoną kaszę, potarte drobno ziemniaki z jajkiem, cebulą i przyprawami wyrabia się na jednolitą masę, a następnie upycha do specjalnie przygotowanych woreczków z płótna lub gazy o średnicy kiełbasy krakowskiej. Takie kiszki gotuje się potem w solonej wodzie. Pokrojone na plastry smaży się na słoninie i podaje z duszoną kapustą.

Wśród regionalnych dań znajdziemy także przygotowywane na specjalne okazje ferkase – czyli cały obiad z rosołem i gotowaną kurą podawaną z ryżem i specjalnym słodko – kwaśnym sosie na bazie rosołu. Inną potrawą jest pulczi ze śledzia, czyli śledź w śmietanie z ziemniakami w mundurkach. Natomiast ksywe z pulkami to rybna wersja flaczków – w tym wypadku z węgorza.
W bardziej zasobnych domostwach gospodyni przygotowywała także zupę – ale co ciekawe: podawano ją zawsze jako danie drugie. Taką typową kaszubską zupą jest krupnik z bulwami lub polewka czyli zupa z kartofli z przyprawami na zsiadłym mleku.
Inne tradycyjne zupy tego regionu to m.in.: pożywna i gęsta zupa z żeltich wreczi, czyli z żółtej brukwi, zupa kaszubska na mięsie z kurczaka i wołowinie, z kapustą, przecierem ze świeżych pomidorów, a także rosół z węgorza, żuchel z suszonymi grzybami oraz czapurniak z owocowego suszu.

 

Informacje zaczerpnięte ze strony internetowej Kuchnia kaszubska.