Autorem wpisu jest: Jean Bos
Na upały najlepiej robią zimne, orzeźwiające desery, które nie tylko chłodzą przyjemnie organizm, ale także rozpieszczają podniebienia. Świeże owoce, szampan, jogurt – i możemy zabłysnąć na przyjęciu niezwykle wyszukanymi daniami, które na długo zostaną w pamięci naszych gości. Oto przepis na gaspacho truskawkowe z jogurtem:
Składniki:
- 500 g truskawek
- 250 ml wody mineralnej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 świeży rozmaryn
- 1 świeży tymianek
- 2 łyżeczki cukru
- 1 limonka
- 2 łyżki oleju z chilli
- 3 łyżki szampana
- 50 ml jogurtu
- 30 ml śmietany
- 0,8 łyżeczki cukru
- sok z ¼ limonki
Przygotowanie:
1/5 truskawek kroimy w kostkę, reztę miksujemy z wodą. Zioła gotujemy we fryturze, a następnie wyjmujemy listki. Pozostałość blenderujemy z cukrem oraz z puree truskawkowym, dodajemy sok limonkowy i olej chili. Na koniec dodajemy szampan oraz wodę.
Mieszamy jogurt, śmietanę, cukier oraz sok limonowy. Kostkę wkładamy do szklanki, polewamy jogurtem i dodajemy puree truskawkowe, dekorujemy rozmarynem.