Chcesz w szybki i łatwy sposób zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze? Poniżej przedstawiamy listę 5 produktów, które powinieneś zamienić, aby Twoje MENU zyskało na jakości, a Twój organizm na lepszym samopoczuciu. Zapraszamy do lektury!

Woda i świeżo wyciskane soki, zamiast napojów słodzonych.

Proste? Proste, a ile korzyści dla Twojego zdrowia! Napoje słodzone, również niektóre soki dostępne w marketach, zawierają cukier, konserwanty, słodziki czy inne, niepożądane składniki, które są szkodliwe dla naszego organizmu i przyczyniają się do otyłości. O odpowiednim nawadnianiu, zwłaszcza w letnie, upalne dni, chyba nie musimy przypominać?

Płatki śniadaniowe, zamiast mąki

Jeśli należysz do smakoszy słodkości i wszelkich wypieków, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – mąkę w cieście możesz zastąpić płatkami śniadaniowymi, które są o wiele zdrowsze i bogatsze w błonnik (a więc uczucie sytości pozostanie na dłużej!).

Snacki domowej roboty ze sprawdzonych produktów, zamiast tłustych przekąsek

Chyba wszyscy lubimy podjadać. To nic złego, jeśli najdzie Cię ochota na słodką lub słoną przekąskę. Grunt, to mieć świadomość tego, CO spożywasz. Dobrym przykładem zdrowej przekąski będą jabłka z masłem orzechowym, czy frytki wykonane samodzielnie (a nawet te, zrobione z marchwi czy batatów), a nawet chrupiące tofu! Może skusisz się na brownie z fasoli lub chipsy z jabłek? Ich smak może Cię pozytywnie zaskoczyć!

Fast food od zera, zamiast gotowych rozwiązań

Kto powiedział, że burgery muszą być niezdrowe, a pizza tucząca? Zamień gotowe kotlety, na te własnej roboty np. z mięsa mielonego wołowego. Liść sałaty, pomidor, ogórek i pełnoziarniste pieczywo – samo zdrowie! Wykonaj ciasto do pizzy samodzielnie przy pomocy mąki orkiszowej i suchych droższy, dodaj maksymalnie 3 składniki (przemyśl ich dobór) i już masz przepis na przyzwoite danie!

Masło, zamiast margaryny

Margarynie mówimy stanowcze NIE. Być może ta opcja jest wygodna, natomiast powinieneś/aś zainteresować się tłuszczem w postaci masła. Idealnie sprawdzi się nie tylko w przypadku pieczenia, ale także smażenia. Najlepiej zaopatrzyć się w masło klarowane, które pozbawione zanieczyszczeń (poprzez drogę produkcji), jest o wiele zdrowszą alternatywą tradycyjnego masła. Niestety takie rozwiązanie wiąże się z wyższymi kosztami, natomiast warto mieć oba produkty (zarówno masło, jak i masło klarowane) w swoich zapasach.

Nie lubisz masła? Zamień na hummus! Jeśli nie masz pomysłu na danie, sprawdź, z czym jeść hummus!

Które z tych produktów już dawno dodałeś/aś do swojego jadłospisu? Czy ta lista była dla Ciebie pomocna? Daj znać w komentarzu!