Hummus to popularna w kuchni arabskiej i kaukaskiej pasta, która – mimo prostego składu, opartego w dużej mierze na ciecierzycy i maśle sezamowym – stanowi znakomite źródło witamin i innych cennych składników. Jakie właściwości odżywcze ma humus i z czym można go jeść? Wszystkiego dowiecie się z naszego tekstu.

Hummus – właściwości odżywcze

Podstawowy składnik hummusu to ciecierzyca, która stanowi znakomite źródło pełnowartościowego białka. Dzięki temu produkty na bazie ciecierzycy są idealną propozycją dla wegetarian i wegan. ponadto hummus jest bogaty w witaminę B6 i błonnik pokarmowy, a także może zawierać: kwas foliowy, żelazo i mangan. Co ważne, w składzie tego produktu znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które w dużej mierze przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu w organizmie. Hummus bez obaw mogą spożywać także diabetycy, wszystko dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu. Hummus oferowany przez SANTE jest produktem w pełni roślinnym, bez konserwantów i glutaminianu sodu w składzie.

Rodzaje hummusu

Hummus SANTE jest dostępny w trzech opcjach smakowych: https://www.sante.pl/kategoria-produktow/hummusy/. Dzięki temu każdy miłośnik tego przysmaku znajdzie wersję tego produktu dopasowaną do własnych upodobań kulinarnych. Można wybierać spośród następujących opcji:

  • klasycznej – idealna wersja dla wielbicieli czystych smaków, bez dodatków
  • oliwkowej – hummus oliwkowy jest nie tylko smaczny, ale też bogaty w kwas foliowy i mangan
  • z suszonymi pomidorami – znakomite źródło kwasu foliowego, żelaza i manganu.

Każdy ze wspomnianych rodzajów hummusu to mnóstwo możliwości kulinarnych. Z udziałem tej prostej, a zarazem pysznej pasty można przygotować naprawdę wiele smacznych dań.

Z czym jeść hummus?

Przepisów na hummus i to, jak go jeść, jest bardzo dużo. To pasta, która doskonale smakuje z pieczywem, zarówno tradycyjnym, jak i chrupkim oraz waflami ryżowymi. Świetnie sprawdza się również jako dip do przekąsek, np. krakersów, paluszków, nachosów czy pokrojonej w słupki marchewki. Hummus jest najlepszym dodatkiem do falafeli (kotlecików z ciecierzycy), a także ryb – tak samo dobrze smakuje z rybami w wersji pieczonej, smażonej, jak i gotowanej.

Przepisy na hummus – potrawy z hummusem, które Cię zaskoczą

Z czym jeść hummus? To na tyle uniwersalna pasta, że z powodzeniem można ją dodawać do wielu dań. Z czym smakuje najlepiej?

  • Placki ziemniaczane – dodatek hummusu i wędzonego łososia sprawi, że ta tradycyjna polska potrawa nabierze zupełnie nowego smaku.
  • Szaszłyki – marynowane w zalewie z hummusu i soku z limonki zyskają wyjątkową, cytrusową nutę.
  • Tortilla – placki warto przed zawinięciem posmarować hummusem i dodać odrobinę chili, danie nabierze dzięki temu pikantnego smaku.
  • Sałatka – do połączenia rukoli, kurczaka, granatu, fety i suszonych pomidorów, warto dodać hummus, który będzie pełnił rolę sosu.

Humus to świetny dodatek do wielu dań, głównie wytrwanych. Może też być uzupełnieniem słodkich przekąsek, np. suszonych daktyli, żurawiny czy granatu. Możliwości skomponowania potraw na bazie hummusu jest naprawdę bardzo dużo. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań kulinarnych oraz inwencji twórczej.