Gotowanie na parze kusi wieloma zaletami, choć i tak nie jest jeszcze tak bardzo powszechne w polskich domach. W tym artykule przedstawię Ci najważniejsze atuty tego typu obróbki żywności.

Czy warto gotować na parze? Tak, jak najbardziej! Ale ta prosta teza zapewne Ci nie wystarczy, aby kupić parowar klasyczny bądź elektryczny i od razu przerzucić się na nową technikę kulinarną. Poniżej natkniesz się więc na zalety gotowania na parze.

Zdrowsze potrawy

To najważniejsza zaleta. Gotowanie na parze umożliwia pichcenie lekkostrawnych i niskokalorycznych potraw. Wspomożesz tym dietę, ale i bez niej zyskasz świadomość, że dbasz o swoje nawyki żywieniowe.

Nie ma tu potrzeby używania tłuszczu. W porównaniu do smażenia nie wchłaniasz szkodliwych substancji. A witaminy i składniki mineralne zostają świetnie zachowane, więc mamy idealne połączenie.

Gotowanie z pomocą pary wodnej przebija pod tym względem każdy inny sposób gotowania.

Naturalny aromat

Różne są opinie odnośnie smaku potraw, co jest zresztą zrozumiałe. W mojej ocenie żywność gotowana na parze jest bardzo smaczna. Ta technika kulinarna nie zaburza w tak dużym stopniu naturalnego smaku i aromatu. Te same produkty spożywcze mogą smakować Ci zupełnie inaczej… i lepiej!

Łatwe gotowanie

Wbrew pozorom gotowanie na parze jest łatwe, szczególnie za pomocą elektrycznego urządzenia. Nie trzeba być kulinarnym mistrzem, aby prędko się tego nauczyć.

Parowary na prąd często oferują sporo udogodnień, nawet konkretne programy. Do tego wszystko jest bezpieczne. Odpada ryzyko przypalenia czegoś.

Szybkie pichcenie

Koniec ze staniem nad kuchenką przez pół dnia! Gorąca para niejednokrotnie duży szybciej obrabia żywność. Ta metoda kulinarna z reguły jest uznawana za szybką, co jest kolejnym mocnym atutem.

Szerokie menu

Sporo osób kojarzy gotowanie na parze z daniami wegetariańskimi. A jest to zwykły mit. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tej sposób ugotować mięso. Opcji jest naprawdę mnóstwo, a wyjątkowo dobrze wychodzą tu warzywa, jak i ryby, choć kurczak z ryżem też powinien Ci bardzo smakować.

Podsumowanie

Przejście na gotowanie na parze jest tak naprawdę prostą decyzją. Nie wymaga olbrzymiej wiedzy czy sprzętu za kilka tysięcy złotych. Parowary nie należą do drogich urządzeń kuchennych, a trzymając się kilku prostych zasad, szybko i łatwo ugotujesz masę różnych potraw.
Nie dziwi mnie fakt, że gotowanie na parze jest polecane przez multum dietetyków oraz specjalistów od zdrowego żywienia.