Dziś skupimy się na diecie bezglutenowej – smakowitej alternatywie dla tych, którzy z różnych powodów zdecydowali się zrezygnować z pszenicy.

Czym charakteryzuje się dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa to rodzaj diety eliminacyjnej, która zakłada eliminację wszystkich produktów zawierających gluten – kompleksu białek obecnego w pszenicy, żywcu, jęczmieniu i ich pochodnych. Konieczność unikania glutenu wynika głównie z obecności celiakii, choroby trzewnej.

Czym dokładnie jest gluten i w jakich produktach go znajdziemy?

Gluten to rodzaj białka występującego naturalnie w pszenicy, życie i jęczmieniu. Jego obecność wpływa na charakterystyczny smak wielu produktów spożywczych, dlatego często jest dodawany mechanicznie. Gluten znajdziemy w wielu codziennych produktach, takich jak:

  • Pieczywo
  • Makarony
  • Wypieki cukiernicze
  • Niektóre kasze
  • Kawie zbożowej
  • Płatkach śniadaniowych
  • Chipsach

Dodatkowo, producenci chętnie dodają gluten do wyrobów mięsnych, jogurtów, parówek i gotowych potraw. Warto również zwracać uwagę na skład warzyw w puszkach, majonezy, musztardy oraz niektóre rodzaje czekolady. Świadomość obecności glutenu w różnych produktach może być kluczowa dla osób, które decydują się na dietę bezglutenową.

Co jeść na diecie bezglutenowej?

  • mąki bezglutenowe (wytwarzane ze zbóż bezglutenowych),
  • wszystkie owoce i warzywa,
  • ,
  • nieprzetworzone ryby, mięso, bezglutenowe wędliny i przetwory,
  • mleko i produkty mleczne (wykluczyć w momencie nasilenia objawów celiakii),
  • tłuszcze roślinne i orzechy,
  • desery – budynie, galaretki, kisiele zagęszczane mąką ziemniaczaną,
  • zioła i łagodne przyprawy,
  • napoje, soki, kawa, herbata.

Przepis na Strogonow wieprzowy

Składniki:

Czas przygotowania

70 minut

Liczba osób

5

Mięso umyj i pokrój w paski. Oprósz pieprzem, solą i ostrą papryką. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je również w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzej olej. Usmaż na nim mięso przez około 4 minuty. Następnie dodaj cebulę z czosnkiem i smaż razem kilka minut. Dodaj papryki i pieczarki. Smaż razem około 5 minut. Zalej całość bulionem. Dodaj koncentrat pomidorowy, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki i soli i dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj całość około 30 minut. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Przejście na dietę bezglutenową to decyzja, która powinna być przemyślana i podejmowana w konkretnych przypadkach. Nieuzasadnione eliminowanie glutenu niesie ze sobą ryzyko powstawania niedoborów, dlatego ważne jest, aby taka zmiana była podyktowana konkretną potrzebą.