Nietolerancja laktozy i glutenu - jak się objawiają?

Laktoza, nabiał czy gluten mogą sprawić wiele kłopotu osobom, które ich nie tolerują. Spożycie ich już w niewielkiej ilości może wiązać się z przykrymi konsekwencjami o podłożu pokarmowym. Kluczem do wybrania cateringu odpowiadającego naszym potrzebom jest przebadanie się pod kątem możliwych nietolerancji. Po diagnozie lekarza zdecydowanie łatwiej dobierzemy idealny rodzaj diety. Na rynku znajdziemy bez problemu cateringi dietetyczne bez laktozy, cateringi dietetyczne bez nabiału czy dieta pudełkowa bez glutenu.

Niestety z wiekiem tracimy zdolność do trawienia związku jakim jest laktoza, ponieważ u osób dorosłych zmniejsza się ilość produkowanej laktazy – odpowiedzialna jest ona za rozkład laktozy na galaktozę oraz glukozę. Laktozę zawierają produkty mleczne takie jak: sery, jogurty, kefiry czy lody.

Tak jak laktoza, gluten jest dość powszechnym alergenem. Istnieją także choroby powiązanie z glutenem – celiaklia, alergia na pszenicę czy nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

Obie te nietolerancje łączą podobne objawy:

  • biegunka,
  • zmiany skórne,
  • wzdęcia,
  • bóle brzucha itp.

Aby rozpoznać nietolerancję oraz skutecznie jej przeciwdziałać należy skonsultować się z lekarzem i zapisać się na odpowiednie badania.

Na co zwrócić uwagę podczas wybierania cateringu?

Pierwszorzędnie – z jakim problemem się zmagamy. Jeśli jest to nietolerancja laktozy – wybieramy catering dietetyczny bez laktozy, nie tolerujemy nabiału – szukamy diety bez nabiału itd. Ważna jest także renoma cateringu – wybieramy takie, które mają najlepsze opinie. Dzięki temu możemy zagwarantować sobie rzetelność co wykonywanego zamówienia oraz zadowolenie z usługi. Sprawdzajmy czy firmy cateringowe oferują sprzedaż diety na jeden dzień – wtedy mamy możliwość sprawdzenia kilku i wybrania tego, który najbardziej nam odpowiada.

Produkty niewskazane przy poszczególnych nietolerancjach

Warto wiedzieć jaka żywność wywołuje niepożądane efekty w naszym organizmie. Dlatego poniżej przedstawimy kilka produktów charakterystycznych dla pewnych nietolerancji:

  • produkty zawierające gluten: pieczywo, makarony, otręby, kasza manna, kasza bulgur, kawa zbożowa, wędliny, majonez, czekolada itp.
  • produkty zawierające laktozę: sery, masło, lody, sorbety, bita śmietana, sosy śmietankowe itd.

Dieta pudełkowa bez laktozy i glutenu - którą wybrać?

Jeśli każda minuta w ciągu naszego dnia jest na wagę złota, a nasze odżywianie cierpi z powodu nieregularnych posiłków, to diety pudełkowe są idealnym rozwiązaniem. Co więcej takie rozwiązanie jest idealne dla alergików – nie muszą czytać składu każdego produktu i doszukiwać się w nim ewentualnego alergenu. Jak widać, cateringi dietetyczne to wielkie ułatwienie dla wielu ludzi. Catering, który cieszy się świetnymi opiniami to Body Chief. W ich ofercie znajdziemy wszystkie wyżej wymienione diety, a długa obecność na rynku i wiele oferowanych diet to najlepsza gwarancja jakości.