Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok
Kuchenka mikrofalowa kojarzy się przede wszytskim z szybkim podgrzaniem zniezbyt zdrowego jedzenia. Można jednak wykorzystać ją inaczej i przrządzić pełnowartościowe, smaczne danie – np. z ryb. Poniżej podajemy dwa proste przepisy:
Ryby w winie
Składniki:
- 65 dag świeżych małych płoci lub szprotek,
- sól,
- ćwierć łyżeczki tymianku,
- 6 łyżek białego wytrawnego wina,
- 3 łyżki masła,
- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
- 2 łyżeczki posiekanej natki,
- 2 roztarte ząbki czosnku,
- sok z całej cytryny,
- liście sałaty.
Przygotowanie:
W płytkim naczyniu żaroodpornym ułożyć jedną warstwę oczyszczonych rybek. Posypać solą, pieprzem i tymiankiem, pokropić 3 łyżkami wina, przykryć przeźroczystą folią zostawiając szparę. Tak przygotowaną potrawę gotować 3-4 minuty przy maksymalnej mocy. Wyjąć z kuchenki pozostawić pod przykryciem. Masło i czosnek włożyć do żaroodpornej miseczki i „mikrofalować" przy maksymalnej mocy ok. 1 minutę. Sos spod ryby zlać do masła z czosnkiem, dodać pozostałe 3 łyżki wina, resztę składników, wymieszać i „mikrofalować" przy maksymalnej mocy ok. 2 minut. Rybę odkryć, zalać sosem, przykryć sałatą i „mikrofalować" przy maksymalnej mocy 3-4 minuty lub do zagotowania sosu. Po wyjęciu z kuchenki pozostawić pod przykryciem 1,5 min, po czym usunąć liście sałaty. Można podawać z ziemniakami i sałatą.
Ryba po włosku
Składniki:
- 50 dag rozmrożonych kostek rybnych,
- 2 marchwie,
- pół żółtej lub zielonej papryki,
- pół czerwonej papryki,
- 4 cebule dymki lub 3 małe cebule,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- ćwierć łyżeczki tymianku lub bazylii,
- pół łyżeczki sproszkowanego czosnku,
- pół szklanki soku pomidorowego,
- pół szklanki grubo startego łagodnego żółtego sera,
- pół szklanki drobno startego parmezanu,
- posiekana natka pietruszki lub koperek.
Przygotowanie:
Cebulę dymkę i pozostałe warzywa grubo posiekać, wsypać do naczynia żaroodpornego (prostokątnego) i przykryć folią pozostawiając szparę i „mikrofalować" przy maksymalnej ilości mocy 4-5 min. Oczyszczone kostki ryb ułożyć na warzywach, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem, zalać sokiem pomidorowym, przykryć folią zostawiając szparę i „mikrofalować" 5-6 minut przy maksymalnej ilości mocy. Pozostawić pod przykryciem 2-3 min. Nadmiar płynu zlać przez szparę, rybę ostrożnie odkryć, posypać serami i bez przykrycia ,,mikrofalowa,, przy maksymalnej mocy 2 min lub dopóki sery się stopią. Rybę posypać zieleniną i podawać z makaronem lub surówką.