Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Kuchenka mikrofalowa kojarzy się przede wszytskim z szybkim podgrzaniem zniezbyt zdrowego jedzenia. Można jednak wykorzystać ją inaczej i przrządzić pełnowartościowe, smaczne danie – np. z ryb. Poniżej podajemy dwa proste przepisy:

Ryby w winie
Składniki:

  • 65 dag świeżych małych płoci lub szprotek,
  • sól,
  • ćwierć łyżeczki tymianku,
  • 6 łyżek białego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki masła,
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
  • 2 łyżeczki posiekanej natki,
  • 2 roztarte ząbki czosnku,
  • sok z całej cytryny,
  • liście sałaty.

Przygotowanie:
W płytkim naczyniu żaroodpornym ułożyć jedną warstwę oczyszczonych rybek. Posypać solą, pieprzem i tymiankiem, pokropić 3 łyżkami wina, przykryć przeźroczystą folią zostawiając szparę. Tak przygotowaną potrawę gotować 3-4 minuty przy maksymalnej mocy. Wyjąć z kuchenki pozostawić pod przykryciem. Masło i czosnek włożyć do żaroodpornej miseczki i „mikrofalować" przy maksymalnej mocy ok. 1 minutę. Sos spod ryby zlać do masła z czosnkiem, dodać pozostałe 3 łyżki wina, resztę składników, wymieszać i „mikrofalować" przy maksymalnej mocy ok. 2 minut. Rybę odkryć, zalać sosem, przykryć sałatą i „mikrofalować" przy maksymalnej mocy 3-4 minuty lub do zagotowania sosu. Po wyjęciu z kuchenki pozostawić pod przykryciem 1,5 min, po czym usunąć liście sałaty. Można podawać z ziemniakami i sałatą.

Ryba po włosku
Składniki:

  • 50 dag rozmrożonych kostek rybnych,
  • 2 marchwie,
  • pół żółtej lub zielonej papryki,
  • pół czerwonej papryki,
  • 4 cebule dymki lub 3 małe cebule,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • ćwierć łyżeczki tymianku lub bazylii,
  • pół łyżeczki sproszkowanego czosnku,
  • pół szklanki soku pomidorowego,
  • pół szklanki grubo startego łagodnego żółtego sera,
  • pół szklanki drobno startego parmezanu,
  • posiekana natka pietruszki lub koperek.

Przygotowanie:
Cebulę dymkę i pozostałe warzywa grubo posiekać, wsypać do naczynia żaroodpornego (prostokątnego) i przykryć folią pozostawiając szparę i „mikrofalować" przy maksymalnej ilości mocy 4-5 min. Oczyszczone kostki ryb ułożyć na warzywach, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem, zalać sokiem pomidorowym, przykryć folią zostawiając szparę i „mikrofalować" 5-6 minut przy maksymalnej ilości mocy. Pozostawić pod przykryciem 2-3 min. Nadmiar płynu zlać przez szparę, rybę ostrożnie odkryć, posypać serami i bez przykrycia ,,mikrofalowa,, przy maksymalnej mocy 2 min lub dopóki sery się stopią. Rybę posypać zieleniną i podawać z makaronem lub surówką.