Placek po węgiersku, inaczej po zbójnicku lub cygańsku, wbrew swojej nazwie, nie pochodzi z kuchni węgierskiej. A więc skąd?

Pochodzi on z kuchni podhalańskiej. Najbardziej popularny jest właśnie w Polsce. Potrawa składa się z dwóch istotnych elementów: placków ziemniaczanych oraz gulaszu. Zastanawiasz się jak przygotować samemu pyszne, polskie tradycyjne danie? Służymy pomocą!

Składniki:
Placki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Gulasz:

  • 700 g mięsa wieprzowego
  • Duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • Łyżeczka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 3 łyżki papryki słodkiej suszonej
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 2 łyżki mąki
  • około 1 litr bulionu
  • odrobinę masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
Do dużej miski wrzuć pokrojone w kosteczkę mięso. Dodaj do niego mąkę, olej, majeranek, sól oraz chili. Wymieszaj wszystko razem. Potem rozgrzej trochę oleju na patelni, dodaj mięso i chwilę smaż. Następnie dołóż drobno posiekaną cebulę, czosnek i smaż dalej aż do uzyskania złotego koloru. Całość zalej bulionem, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i duś do miękkości mięsa. Na końcu dodaj suszoną paprykę, masło i duś jeszcze chwilę. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

Czas na placki ziemniaczane. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Odlej nadmiar płynu, który z nich wypłynął. Cebulę oraz czosnek obierz i zetrzyj. Dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz i całość dokładnie wymieszaj. Następnie rozgrzej na patelni olej i nałóż masę ziemniaczaną. Smaż z obydwóch stron aż do uzyskania złotego efektu. Usmażony placek przełóż na talerz, przykryj go gulaszem i zwiń na pół. Na końcu udekoruj go śmietaną 🙂

Mamy nadzieje, że wyszło pysznie! A Wy, z czym przygotowujecie placki ziemniaczane? Dajcie nam znać!