Lato to szczególny czas, lubimy wtedy jeść lekkie i orzeźwiające przekąski. Na sklepowych półkach i ulicznych targowiskach, pojawiły się polskie truskawki.
Wykorzystajmy to! Wypróbujmy przepis na szybki w przygotowaniu i zdrowy przepis na truskawkowy pudding chia z polewą mango.
Przepis na pudding to szybkie rozwiązanie na drugie śniadanie do pracy. Przygotujmy je wieczorem i cieszmy się zdrową przekąską.
Składniki (na 1 pudding)
- 30g nasion chia
- 125g mleka 1,5% lub 2%
- 5 syropu klonowego/miodu
- 100g jogurtu naturalnego
- kilka sztuk truskawek
- 70g pulpy z mango
Przygotowanie:
- zalej nasiona mlekiem
- dodaj jogurt i miód (inny wybrany słodki syrop)
- dodaj lekko zgniecione truskawki
- odstaw na noc do lodówki, a rano polej pulpą mango
Pudding możemy dowolnie modyfikować! Dodajmy ulubione owoce i łączmy smaki, tak jak lubimy.