Autorem wpisu jest: Karolina Świderska

L’Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany jest od wielu lat w wyjątkowych miejscach. Polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem Martell (do samych potraw koniak nie jest dodawany).

Gotowanie jest sztuką innowacji
Ideą konkursu jest kreatywna rywalizacja najlepszych młodych ekip kucharskich z najlepszych hoteli i restauracji w Polsce – górna granica wieku uczestników wynosi 30 lat. Zatem promowane jest świeże spojrzenie i odwaga, kuchenna innowacja oraz poszukiwanie nowych rozwiązań. W tym ujęciu, gotowanie jest na pewno sztuką poszukującą, awangardową, i wyznaczającą nowe standardy w kuchni – sztuką nowoczesną. Na przygotowanie każdego dania kucharze mieli 1 godzinę.

Pod czujnym okiem jurorów
Przygotowane potrawy oceniane były przez dwa zespoły jury degustacyjnego. Pierwszy z nich to jury profesjonalne złożone z kulinarnych ekspertów. Zasiedli w nim: Eric Danger (Francja), Kurt Scheller (Szwajcaria), Robert Sowa (Polska), Teofilos Vafidis (Grecja), Jan Bos (Belgia) i Giancarlo Russo (Włochy). Drugi zespół to jury złożone z gwiazd estrady i ekranu: Hanna Szymanderska, Mirosław Baka, Sambor Czarnota, Tomasz Kozłowicz, Wojciech Jermakow oraz Bogdan Kalus.
Poza tym potrawy oceniało jury techniczne, w skład którego weszli: Jerzy Pasikowski, Marcin Budynek, Adam Chrząstowski, Jarosław Walczyk, Marek Widomski i Rafał Targosz.

Zwycięscy
W tym roku trofeum zdobyli reprezentanci warszawskiego hotelu Le Regina – Daniel Uliczny i Sebastian Wełpa. Zwycięzcy urzekli jurorów combrem pieczonym w szynce parmeńskiej, sosem porto z gęsią wątróbką i osnową jabłkową, do którego dobrali koniak Martell XO. Obaj panowie zostali automatycznie nominowani do Kulinarnego Pucharu Polski 2008, jak również otrzymali nagrodę pieniężną w wysokości 1500 zł. Dodatkowo zwycięzcy zostali zaproszeni przez Ambasadora marki Martell do wspólnego gotowania z mistrzami kuchni francuskiej podczas wyjazdu do siedziby Martell – Chanteloup.

Drugie miejsce zajęli Artur Pijanowski i Grzegorz Birek z hotelu Intercontinental, którzy przygotowali comber królika nadziewany homarem w otoczce z musu z foie gras i pistacjami w osnowie róży i czarnych trufli.

Na trzecim miejscu znaleźli się Tomasz Dziura i Krzysztof Małocha z hotelu Copernicus. Panowie przyrządzili faszerowany comber z królika z foie gras i chrupiącym jabłkiem.

Konkurs, który prowadzili Karol Okrasa i Dariusz Maląg, odbył się na dziedzińcu zamku w Rynie, od 7 do 9 marca 2008 roku. Głównymi organizatorami konkursu byli: Zamek Ryn oraz Klub Szefów Kuchni. Współorganizatorem oraz głównym sponsorem – Wyborowa SA, która jest dystrybutorem ekskluzywnych koniaków Martell.

P.S. Przepis na zwycięzką kompozycję znajduje się w naszej „Książce kucharskiej” .

Foto: Jarosław Poliwko