Wróciłam z długiego weekendu, który udało sie spędzić w miłym towarzystwie w Kirach przy Dolinie Kościeliskiej. Pogoda nawet się udała i co więcej podjadło się kilka nowości. Moim numer jeden i tak zostanie żentyca i oscypki z bacówki w Dolinie Kościeliskiej, Chochołowskiej i na Rusinowej Polanie.

Teraz czas na coś bardziej lekkostrawnego. Zajadam się tym od wczoraj, trzeba trochę schudnąć po tych szaleństwach weekendowych. Wypróbowany i dobry przepis na sałatkę z buraka i marchwi.

DSC_0112

 

 

Przygotowanie:

  • Utrzeć buraka i marchew na tarce o grubych oczkach, wrzucić do salaterki, dodać szalotki.
  • Podgrzać nasiona kminku na patelni aż zrobią się gorące i będą mocno pachnieć.
  • Kmin zdjąć z patelni i wrzucić na warzywa w salaterce.
  • Posiekać pietruszkę zieloną
  • Dodać oliwę, ocet pietruszkę, dobrze wymieszać.
  • Zostawić na 15 minut, żeby sałatka nabrała aromatu i potem serwować.

Przepis pochodzi ze strony: Good Food Channel

Składniki:

Czas przygotowania

25 min minut

Liczba osób

Danie przeznaczone jest 4-5 osób

Przygotowanie:

  • Utrzeć buraka i marchew na tarce o grubych oczkach, wrzucić do salaterki, dodać szalotki.
  • Podgrzać nasiona kminku na patelni aż zrobią się gorące i będą mocno pachnieć.
  • Kmin zdjąć z patelni i wrzucić na warzywa w salaterce.
  • Posiekać pietruszkę zieloną
  • Dodać oliwę, ocet pietruszkę, dobrze wymieszać.
  • Zostawić na 15 minut, żeby sałatka nabrała aromatu i potem serwować.

Przepis pochodzi ze strony: Good Food Channel