Autorem wpisu jest: Anna Kierzek

Na rynku pozycji kulinarnych pojawiła się nie lada gratka: „ Przewodnik kulinarny – Polska” autorstwa Mirka Drewniaka. Książka na wskroś inna, wyróżniająca się treścią, pomysłowością i prostotą przekazu. Całość publikacji podzielono na trzy części.

Przewodnik (jak sama nazwa wskazuje), zaprasza w pierwszej części do podróży po kulinarnych regionach  Polski. I tak, zaczynając od Warszawy i Mazowsza, a na Podbeskidziu, Karpatach i Zakopanem kończąc, autor maluje w wyobraźni czytelnika ścieżki historyczne, opisuje uwarunkowania geograficzne, które miały wpływ na kształt kulinarny regionu. Dwanaście regionów, a każdy zwieńczony przepisami na charakterystyczne dania.

Druga część „Przewodnika”, to przepisy na przystawki, zupy, zupy – kremy, dania główne, desery, potrawy z grilla i alkohole. W tej części autor podaje receptury, które w swej prostocie stanowią finezję potrawy. Produkty, jakie wymienia, są łatwo dostępne, a wykonanie nie powinno nikogo zniechęcić.

Trzecia część, to podróż po polskich stołach w poszczególnych porach roku. Wiosną autor zaprasza na pasztet w kruchym cieście, wielkanocną sałatkę z przepiórczymi jajkami i kajmakowy mazurek; latem – na świeże powietrze, na potrawy z grilla (mięsa z marynatą, która nie ma nic wspólnego z przyprawami z torebki) i sałatki ze świeżych warzyw z dipami (sosy na bazie jogurtu) i dressingami (sosy na bazie oliwy), jesienią Pan Mirek zaprasza do samodzielnego zakiszenia kapusty, a zimą podpowiada jak przygotować tradycyjną, niegdyś bardzo popularną polewkę migdałową, czy szczupaka na szaro – z rodzynkami, migdałami i miodem.

Całość jest uporządkowana i sprawia, że nawet osoby, które na co dzień nie gotują, z pewnością nie zagubią się w kuchni. Przewodnik nie jest zwykłą książką kucharską, chociaż zawiera ponad 100 przepisów na różne dania i dodatki – jest raczej drogowskazem, inspiracją do dalszych poszukiwań. Autor pokazał, że można wspaniale łączyć tradycje staropolskie ze współczesną kuchnią polską. To, co zaskakuje od pierwszych stron, to brak jakichkolwiek półproduktów w przepisach – żadnych substytutów śmietany, gotowych mieszanek, rosołków w kostkach. Autor podaje w recepturach tylko naturalne przyprawy, świeże zioła, masło i śmietanę.

Książka jest starannie wydana, na kredowym papierze, pełna pięknych zdjęć – to czyni z niej doskonały prezent zarówno dla miłośnika kuchni, jak i dla osoby, która stawia pierwsze kroki w kulinarnym świecie.

P.S. Równolegle z „Przewodnikiem kulinarnym – Polska”, ukazały się: „Przewodnik kulinarny – Grecja” i „Przewodnik kulinarny – Włochy”.

Mirek Drewniak, „Przewodnik kulinarny – Polska”, Wydawnictwo Pascal, Bielsko-Biała, 2006.

UWAGA! KONKURS! Do wygrania trzy „Przewodniki” z autografem Autora. Aby poznać szczegóły kliknij tutaj