Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok
Å»yjemy tak szybko, że nawet kiedy dopada nas gÅ‚ód nie mamy czasu, by go czymÅ› sensownym zaspokoić. W takim momencie zazwyczaj zjadamy coÅ› na szybko na stacji benzynowej i myÅ›limy: dziÅ› ostatni raz tu jadÅ‚em, nastÄ™pnym razem wstÄ…piÄ™ do lepszej restauracji, albo przyjadÄ™ wczeÅ›niej z pracy i ugotujÄ™ w domu coÅ› smacznego dla siebie i rodziny. MyÅ›limy o tym, no wÅ‚aÅ›nie, ale nie do koÅ„ca w to wierzymy. Bo jak tu wierzyć, gdy „mÅ‚ode wilki szczerzÄ… kÅ‚y. Nie ma czasu na nic. Na miÅ‚ość i tradycjÄ™” – jak pisze we wstÄ™pie swej najnowszej książki „Åšniadanie w Å‚óżku i inne rozkosze…kulinarne” Agnieszka Perepeczko.
Ale autorka zwraca także uwagÄ™, że przecież nie zniknęła potrzeba bycia z drugÄ… osobÄ…, celebrowania posiÅ‚ków we dwoje, czy w gronie przyjacióÅ‚. Dlatego każdy, kto chciaÅ‚by na moment zatrzymać siÄ™ i spojrzeć na Å›wiat nie tylko z perspektywy „wyÅ›cigu szczurów”, pieniÄ™dzy, czy fastfoodowej miÅ‚oÅ›ci, ma najlepszÄ… okazjÄ™ na odreagowanie.
W książce znajdziemy nie tylko sprawdzone i zbierane latami przepisy kulinarne, ale także wiele wspomnieÅ„ z dzieciÅ„stwa, mÅ‚odoÅ›ci, a także z okresu, kiedy poznaÅ‚a swojego męża – Marka Perepeczko.
Książka jest zabawnym i pełnym ciepła spotkaniem z gwiazdą, ale spotkanie to jest intymne, rodzinne. Autorka dzieli się swoimi doświadczeniami i radami, wplata w opowieść liczne anegdoty, z charakterystycznym dla siebie poczuciem humoru i autoironią.
Warto także dodać, że książka dedykowana jest Markowi Perepeczce, który miaÅ‚ nie tylko wpÅ‚yw na treść książki, ale także wymyÅ›liÅ‚ projekt okÅ‚adki.
Agnieszka Perepeczko „Åšniadanie w Å‚óżku i inne rozkosze… kulinarne”, Wydawnictwo Nowy Åšwiat, Warszawa 2006.