Podhalańska kuchnia zachwyca swoją prostotą i naturalnością. Trudne warunki klimatyczne spowodowały, że typowe dla regionu potrawy składają się z zaledwie kilku kluczowych składników. Ich smak nie zmienia się od wielu lat i jest jedyny w swoim rodzaju. Który góralski przysmak będzie Twoim ulubionym? Sprawdź poniższą listę.

Potrawy i składniki w kuchni góralskiej

Podhale słynie nie tylko z górskich krajobrazów i pięknej, dzikiej przyrody. Ogromne znaczenie ma też kuchnia: pełna wyjątkowych produktów regionalnych i bardzo treściwa. To również ona przyciąga każdego roku rzesze turystów.

Tradycyjny góralski posiłek jest prosty i sycący. Wynika to z dawnego sposobu życia: fizyczna praca zwiększała zapotrzebowanie kaloryczne, a na niezbyt urodzajnej ziemi rosło niemal wyłącznie zboże. Podstawą góralskiej diety był więc ser owczy, kapusta, mąka i potrawy na bazie ziemniaków. Nie oznacza to, że podhalańskie jedzenie jest monotonne: wręcz przeciwnie! Najlepszym tego dowodem są poniższe produkty i dania.

Sery owcze i wędzone: dowiedz się więcej

Jednym z najsłynniejszych składników góralskiej kuchni są sery (przede wszystkim owcze), a wśród nich, uwielbiane przez turystów oscypki. Co ważne, nazwa „oscypek” jest zastrzeżona: można jej używać wyłącznie w stosunku do serów produkowanych w tradycyjny sposób. Jednym z ważniejszych wymagań jest zawartość mleka owczego, która nie może być mniejsza niż 60 proc. Oscypek wędzony wspaniale smakuje ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym, biały można zaś spożywać na surowo lub grillować.

Ser owczy z Podhala to także m.in. bundz (biały ser, przypominający twaróg) i bryndza (powstaje na bazie zmielonego bundzu). Można jeść je solo lub jako dodatek do innych dań. Co z serami z mleka krowiego? W góralskiej kuchni króluje gołka (wędzony ser z mleka krowiego) i korbacze (przypominają nitki makaronowe). Miejsce, w którym powstają aromatyczne sery to bacówka.

Kultowa zupa, czyli kwaśnica

Kwaśnica to jedna z góralskich potraw, które wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych. Co to za zupa? Jej bazą jest kiszona kapusta i mięso (często wędzone żeberko i baranina). Charakterystycznym dodatkiem do dania są gotowane ziemniaki, które podaje się osobno (nigdy w zupie!). Jak smakuje ten góralski specjał? Kwaśnica jest kwaśna, słona, pikantna i sycąca: wprost idealna na chłodne dni. Do oryginalnej zupy nie dodaje się żadnych innych warzyw.

Przepyszne placki w góralskim stylu

Podhalańska kuchnia słynie z pysznych dań ziemniaczano-mącznych, w tym placków. Najbardziej charakterystyczne są zaś moskole, czyli tradycyjne placki pieczone na blasze lub piecu kaflowym. Przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków, mąki, soli i wody. Prawdziwe moskole mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Idealnym uzupełnieniem placków jest ser owczy bundz lub masło czosnkowe.

Góralskie menu to także placek po zbójnicku. Jest to duży placek ziemniaczany podawany z mięsnym gulaszem, który nieco przypomina placek węgierski. Jaka jest między nimi różnica? Placek po zbójnicku zazwyczaj zwija się w pół oraz dodatkowo polewa śmietaną.

Dania z mięsem w roli głównej

Treściwa kuchnia góralska obfituje również w potrawy mięsne. Najpopularniejsze gatunki mięs na Podhalu to baranina i jagnięcina, które podaje się pieczone lub duszone. Wśród mięsnych przysmaków należy wymienić m.in. duszone łapy cielęce, pieczoną łopatkę, pieczeń jagnięcą i golonkę po góralsku.

Dania mięsne nie były codziennością w tradycyjnej góralskiej kuchni. Spożywało się je raczej przy ważnych okazjach, takich jak święta. Mięso stanowiło za to częsty dodatek do dań mącznych i ziemniaczanych jak np. skwarki w hałuskach (kluski z tartych ziemniaków) i wędzona słonina w dziadkach ze spyrkom (kluski z gotowanych ziemniaków).

Wprowadź kuchnię góralską do swojego menu

Nie planujesz wyjazdu w góry, ale masz ochotę skosztować góralskich pyszności? W takim razie przygotuj je w swoim domu! Pamiętaj jednak, że niezwykle istotna jest jakość składników. Najlepiej, żeby pochodziły z Podhala i były wytwarzane według dawnych receptur. Całe szczęście możesz je zamówić: Bacówka Zakopiańczyk dostarczy wyśmienite sery góralskie, wędliny, oscypki oraz inne tradycyjne produkty wprost do Twojej kuchni. Poczuj smak prawdziwej, zakopiańskiej kuchni prosto z bacówki!