Andrzejki to nie tylko wróżby i tradycje, to także czas spotkań z bliskimi, śmiechu i radości, a temu wszystkiemu musi towarzyszyć jakieś jedzenie i picie. Jeśli planujesz zorganizować spotkanie w tę magiczną noc, przygotuj się na kulinarne doznania, które z pewnością podbiją serca Twoich gości.

Pieczone słodkie ziemniaki

Składniki:

Czas przygotowania

60 minut

Liczba osób

6

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej przekrojone wzdłuż, nieobrane bataty i skrop je oliwą z oliwek. Bataty piecz około 30 minut. Po tym czasie wnętrze batatów powinno być miękkie. Poczekaj aż bataty ostygną, dzięki temu łatwiej będzie Ci wydrążyć środek i pokroić go w kostkę lub rozdrobnić widelcem.

Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Zmieszaj wydrążone wnętrze batatów z 2/3 startego sera, pieczonym boczkiem i przyprawą MAGGI. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wydrążone bataty wypełnij masą, przykryj pozostałym serem i piecz około 15 minut. Gotowe słodkie ziemniaki podawaj z kukurydzą, świeżą kolendrą, szczypiorkiem, chilli i odrobiną kwaśnej śmietany.

Boczek ze śliwkami

Składniki:

Czas przygotowania

45 minut

Liczba osób

8

Boczek pokroić w cienkie plastry. Następnie posypać drobno posiekaną cebulą i przyprawami. W plastrach boczku zawinąć 1-2 śliwki i spiąć wykałaczką. Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec złociście i posypać natką pietruszki.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem

Składniki:

Czas przygotowania

90 minut

Liczba osób

7

Pieczarki myjemy i wydrążamy środek a ogonki siekamy na drobną kostkę. Cebule i czosnek siekamy w kostkę i dodajemy do pieczarek. Wszystko podsmażamy i po podsmażeniu odkładamy do ostygnięcia. Mięso mielone mieszamy z bułką tartą (ok 3. łyżek), startym żółtym serem, jajkiem i przyprawami. Wygniatamy wszystko na jednolitą masę. Do mięsnej masy dodajemy podsmażone pieczarki z cebulka i czosnkiem. Po otrzymaniu wszystkiego na jednolitą masę nakładamy mieszankę do kapeluszy. Całość pieczemy w 160’C przez godzinę.

 

Pina Colada bezalkoholowa

Składniki:

Czas przygotowania

15 minut

Liczba osób

4

Miksujemy wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość przelewamy do szklanki, którą ozdabiamy plasterkiem ananasa.

Niech ta noc będzie niezapomniana! Cieszcie się smakami, wróżbami i magią Andrzejek, dzieląc się ze sobą pysznymi przekąskami. Wszystko to sprawi, że ta magiczna noc będzie jeszcze bardziej wyjątkowa dla Ciebie i Twoich gości. Zdrowia, szczęścia i smacznego Andrzejkowego szaleństwa!