Śniadanie to jedna z najważniejszych posiłków dnia, a jednocześnie doskonała okazja do odkrywania różnorodności kulinarnych tradycji na całym świecie. Każde państwo ma swoje własne zwyczaje i przysmaki, które budzą apetyt o poranku. W tym wpisie blogowym zabierzemy Cię w podróż po śniadaniach z różnych zakątków globu, byś mógł zainspirować się i wypróbować nowe smaki.

Francja – Pyszne paryskie croissanty

Francuskie śniadanie to prawdziwa uczta dla podniebienia. W Paryżu śniadania bez croissantów nie można sobie wyobrazić. Delikatne, kruche ciasto z masłem to podstawa codziennej diety Francuzów. Obowiązkowym dodatkiem do tego jest oczywiście filiżanka espresso, niekiedy również gorąca czekolada. Świeże i pyszne croissanty znajdziesz rano w każdej paryskiej boulangerie (piekarni).

Japonia – Tradycyjne zupa Miso i ryż

W Japonii śniadanie jest lekkie i pełne smaków. Japońskie śniadanie obejmuje niemal zawsze jakiś ciepły posiłek. Najczęściej jest to zupa miso z tofu, czy też jakieś danie z makaronem. Zamiast jajecznicy serwuje się omlet z jajek i sosu sojowego, bądź też inny jego rodzaj np. omuraisu – japoński omlet z ryżem i kurczakiem. Na śniadaniu nie może zabraknąć ryżu oraz tradycyjnych kiszonych i marynowanych warzyw (ogórki, rzodkiew, imbir) czy owoców (np. śliwki). Inne często spotykane dodatki to świeże sałatki, ryby, małe suszone rybki. Ostatnim elementem są egzotyczne owoce oraz słynna zielona herbata.

Poszczególne składniki serwowane są w niewielkich miseczkach. Wszystko stawia się obok siebie, by każdy mógł skomponować posiłek w taki sposób, jaki mu odpowiada. Sprawia to, że całość prezentuje się estetycznie i elegancko.

Indie – Kolorowe śniadanie z masala chai

Indie słyną z różnorodności smaków, a śniadanie to doskonały przykład. Próbując indyjskiego śniadania, możesz spróbować doskonałego parathas z masłem i dżemem, czy też narodowego hinduskiego napoju – masala chai, czyli herbata z mlekiem i przyprawami.

Przepis na Masala Chai

Składniki:

Czas przygotowania

10 minut

Liczba osób

2

Wszystkie składniki z wyjątkiem herbaty i miodu (jeśli go używamy) umieścić w niewielkim garnku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, nie dopuszczając do wykipienia. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i dodać liście herbaty. Zamieszać i parzyć przez około 5 minut. Przecedzić przez sitko i wlać napój do kubeczków. Jeśli zamiast cukru używasz miodu, dodaj go gdy napój trochę przestygnie.

Indyjski napój jest doskonałym substytutem grzanego wina lub piwa na chłodne wieczory. Dzięki gęstej konsystencji i intensywnemu korzennemu smakowi działa rozgrzewająco. Zawartość przypraw oraz mocnej herbaty dodaje także energii i poprawia nastrój. Hindusi właśnie dlatego swój dzień zaczynają od czarki Masala Chai.

USA – Klasyczne amerykańskie śniadanie

Śniadanie w USA często jest obfite i sycące. W znacznym stopniu potrawy składają się z węglowodanów prostych. Największą popularnością cieszą się płatki śniadaniowe z mlekiem, najczęściej kukurydziane, naleśniki – tzw. pancakes polane syropem klonowym, jajka podawane w różnej postaci, bekon, hash browns (placki ziemniaczane), francuskie tosty, bajgle, gofry (waffles), muffiny czy pączki. Wśród napojów królują kawa, sok pomarańczowy lub mleko.

Oczywiście, to tylko mała próbka tego, co można znaleźć na śniadaniowych stołach na całym świecie. Każde państwo ma swoje własne unikalne przepisy i smaki, które warto odkrywać. Niezależnie od tego, gdzie jesteś, śniadanie może być nie tylko pełnią energii, ale także okazją do poznawania różnych kultur i tradycji kulinarnych. Które śniadanie jutro wybierzecie? Chcecie kolejną część?