Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

To praktyczne kuchenne urządzenie, chociaż wydaje się nowoczesne, liczy już 325 lat! Jego wynalazcą był francuski uczony, doktor medycyny i fizyk, profesor matematyki, wynalazca napędu parowego – Denis Papin. Na jego cześć przez długie lata szybkowar nazywany był kociołkiem Papina.
Każdy, kto chociaż raz użył szybkowaru, musi docenić jego przydatność – trudno w nim coś przypalić, można zaoszczędzić sporo czasu w kuchni, a co najważniejsze: gotowane produkty dzięki skróceniu czasu obróbki cieplnej tracą mniej wartości odżywczych i witamin, niż te gotowane w tradycyjny sposób.

Czym jest szybkowar?
To szczelny garnek, w którym podczas gotowania para, która nie może swobodnie wydostawać się spod pokrywki, powoduje znaczny wzrost ciśnienia. To zaś ma wpływ na podniesienie temperatury wrzenia wody i przyspieszenie procesu gotowania.
Aby nadmiar ciśnienia nie rozerwał garnka, w pokrywie znajduje się mały zaworek bezpieczeństwa, który powoli wypuszcza nadmiar pary.
Szybkowary wyposażone są w dodatkowe wkładki – np.: sitka do gotowania na parze. Na rynku można znaleźć także garnki z dwoma niezależnymi zaworami, które umożliwiają ustawienie dwóch różnych ciśnień.

Gotowanie w szybkowarze
Zanim postawimy szybkowar na ogniu, sprawdźmy, czy mamy pod ręką minutnik. Ten drobiazg pozwoli zapobiec rozgotowaniu potraw i przypomni nam w odpowiednim momencie o wyłączeniu urządzenia.
Gotowanie w szybkowarze wymaga znajomości pewnych zasad:

  • nie można go używać do smażenia na oleju – chyba, że zamienimy garnek w zwykłą patelnię i nie będziemy go zamykać, ale po co nam wówczas szybkowar?
  • w garnku podczas gotowania lub duszenia zawsze musi znajdować się odpowiednia ilość wody (lub innego płynu, np. bulionu) – nie więcej niż 2/3 objętości garnka i nie mniej niż 2 szklanki
  • do gotowania na parze do garnka należy wlać około 6 szklanek wody
  • przy gotowaniu produktów, które pęcznieją (np. kasza, fasola itp.) napełniamy garnek tylko do połowy
  • po zakończeniu gotowania nie otwieramy pokrywy od razu! Należy przestawić zawór tak, aby umożliwić wydostanie się pary i wyrównanie ciśnienia wewnątrz garnka.

Szybkowary nadają się do gotowania na każdym rodzaju kuchenek, można je też myć w zmywarkach – z wyjątkiem pokrywy, którą lepiej wyczyścić ręcznie i od razu wysuszyć. Po każdym gotowaniu dobrze jest także sprawdzić regulator ciśnienia, wylot pary, zawór bezpieczeństwa oraz pierścień uszczelniający.
Ceny szybkowarów są na tyle zróżnicowane, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie – od 150 zł do 1.000 zł.