Sezonowe owoce i warzywa mają wiele zalet i jedną wadę - zbyt szybko się kończą. Na szczęście istnieje sposób, by mieć je w zasięgu przez cały rok. Jaki? Zamknąć je w słoikach! Zobacz, jakie i dlaczego sprawdzą się najlepiej.
Rodzaje słoików
Słoiki na przetwory są dostępne w dwóch wariantach: typu twist lub weck. Pierwsze z nich to tradycyjnie zakręcane propozycje, natomiast drugie zamyka się wskutek dociśnięcia pokrywki, która dodatkowo została wyposażona w gumowy element uszczelniający i umiejscowione po bokach metalowe zaczepy. W obu przypadkach kluczowa jest szczelność, dlatego warto sprawdzić stan nakrętek, które muszą idealnie pasować do słoja. Ma to wpływ na późniejszą pasteryzację oraz stan przechowywanych wewnątrz produktów.
Zarówno słoiki na przetwory typu twist, jak i weck są dostępne w różnych rozmiarach. Klucz w tym, aby jak najlepiej dopasować je do danego produktu. Te najmniejsze świetnie nadają się do autorskich dżemów i przecierów, z kolei większe sprawdzą się w przypadku gotowych dań i potrawek, a także marynowanych w całości warzyw i owoców. Należy pamiętać, że w słoiku warto pozostawić nieco luzu – wystarczy około jeden centymetr od góry.
Na co zwrócić uwagę wybierając słoiki?
Słoiki na przetwory powinny być przede wszystkim w idealnym stanie – nie mogą nosić najmniejszych śladów użytkowania – nie powinny mieć żadnych pęknięć, a nakrętki muszą zachować oryginalny kształt. Oczywiście muszą do siebie idealnie pasować, aby całkowicie odciąć dostęp powietrza.
Optymalnie, gdy zarówno słoiki, jak i nakrętki są uprzednio wyparzone, dzięki czemu pozbywamy się z nich wszelkich bakterii, które mogłyby negatywnie wpłynąć na nasze produkty. Po wyjęciu z wody najlepiej jest pozostawić je do samoczynnego wyschnięcia – im mniejszy kontakt z nimi, tym większa szansa na całkowitą sterylność.
Pasteryzacja w kilku krokach
Najbardziej znana, stosowana od lat metoda pasteryzacji, polega na włożeniu wypełnionego słoika do garnka, w którym gotuje się woda. Proces ten ma za zadanie eliminację wszystkiego, co mogłoby wpłynąć na zepsucie się naszych wyrobów. Rozmaite wytwory mają różny czas reakcji, dlatego najlepiej jest na bieżąco obserwować sytuację. Aby uniknąć pęknięcia szkła, zaleca się jak najmniejszą różnicę temperatur, między słoikiem a wodą.
Ostatni krok polega na ułożeniu słoików do góry nogami, najlepiej na miękkiej ścierce, a następnie dokładne dociśnięcie. Na koniec warto też podpisać poszczególne słoiki, aby nawet po dłuższym czasie być pewnym, po co właściwie sięgamy.