Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

Jest przede wszystkim bardzo efektowny – dlatego często wykorzystuje się go do rozmaitych kuchennych ozdób. Ale po zmieleniu tych uroczych gwiazdek, powstaje niezwykle pożyteczna przyprawa, która może być cennym dodatkiem do wielu naszych potraw. Warto wreszcie docenić jej walory.

Roślina
Badian to wiecznie zielone, silnie rozgałęzione drzewo z rodziny magnoliowatych, które osiąga wysokość 8-12 metrów. Jego kwiaty mają bladożółtozielony kolor i intensywny zapach. Owoc tej rośliny składa się 6-10 jednonasiennych zdrewniałych mieszków osadzonych gwiaździście wokół osi. Każdy owoc zawiera co najmniej 5% bardzo ładnie pachnącego olejku lotnego, który wykorzystywany jest w produkcji perfum, likierów, a także jako środek poprawiający smak lekarstw.
Drzewa rozpoczynają owocowanie dopiero po upływie 6 lat, a obficie owocują od 14 do 100 roku życia. Ojczyzną anyżu gwiazdkowatego są południowe Chiny, ale uprawia się go również w Japonii i na Filipinach.

Przyprawa
Smakiem przypomina anyżek, chociaż jest bardziej aromatyczny i ma wyraźnie korzenno-słodkawy smak, w którym  można wyczuć także nutę lukrecji. Jako przyprawę używa się zarówno nasion, jak i owoców (w całości i rozdrobnionych). Badian wchodzi w skład chińskiej przyprawy pięciu smaków, jest również używany do mieszanki curry. Przyprawia się nim  wieprzowinę i drób, można go stosować do potraw słodko-kwaśnych, a także do pierników, mlecznych deserów, grzanego wina, powideł śliwkowych i kompotów. Można łączyć go z pieprzem, koprem włoskim, cynamonem i imbirem.
Ne zmielone owoce mogą być przechowywane do trzech lat.